Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли и Алонсо с по 2 наказателни точки; Фернандо се извини на...

Гасли и Алонсо с по 2 наказателни точки; Фернандо се извини на Мик Шумахер

2935
0
Фернандо Алонсо
Алонсо (на преден план) се завъртя след сбутването с Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пул

Пиер Гасли и Фернандо Алонсо получиха по две наказателни точки в суперлицензите си освен 5-секундните си санкции по време на Гран при на Турция.

Стюардите на надпреварата постановиха, че пилотът на Алфа Таури носи отговорност за удара, при който двукратният световен шампион се завъртя в началото на надпреварата.

„Гасли се опита да премине първи завой със Серхио Перес от вътрешната страна и Алонсо от външната. Той не остави достатъчно място на Алонсо. Стюардите освен това не считат, че инцидентът е бил неизбежен“, се казва в решението.

В крайна сметка Гасли се класира шести в състезанието на Истанбул парк. По повод наказанието си той каза, че не му е ясно къде точно е трябвало да отиде в тази ситуация

„Очевидно е колко натясно бях със Серхио отвътре и Фернандо отвън. Несъмнено нямаше кой знае колко място. Не знам дали наказанието е правилно или не. Видях, че Серхио тръгва натам и се опитах да се напасна. Наясно сме какво се случва, когато толкова коли се озоват едновременно на едно и също място. Определено не съм наясно къде бих могъл да отида. Освен това е първи завой след старта – има сериозен шанс да стане нещо. По принцип не искам да се забърквам в инциденти. Просто опитах да мина между две коли. Но да, нямаше особено много пространство“, сподели Гасли.

Французинът все пак бе доволен, че завърши в топ 6.

„Това може би бе едно от най-добрите ми карания през сезона, особено в такива трудни условия. Завърших само на 10 секунди от подиума, и то след наказание!“, отбеляза Пиер.

Алонсо пък бе наказан за това, че удари Мик Шумахер. Той бе 16-ти на финала – на обиколка зад победителя Валтери Ботас (Мерцедес)

„Условията днес на пистата бяха много сложни, пистата – страшно хлъзгава. За съжаление двете катастрофи в началото предрешиха състезанието ни. Пиер се оказа в сандвич при влизането в завоя в началото и удари задната част на моята кола. Съжалявам за станалото след това с Мик и че го завъртях в четвърти завой. Тръгнах да изпреварвам, но беше трудно да видя всички наоколо. Лош късмет. Жалко, че не успяхме да извлечем максимума от иначе отличната си стартова позиция. Все пак е добре, че като отбор взехме точка (за десетото място на Естебан Окон – б.р.)“, коментира Алонсо.