Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли: Винаги е приятно да си тръгнеш с точки от състезание

Гасли: Винаги е приятно да си тръгнеш с точки от състезание

372
0
Пиер Гасли
Пиер Гасли, снимка Алпин

Пиер Гасли финишира на девета позиция в Гран при на Нидерландия. Пилотът на Алпин показа страхотно темпо на пистата Зандвоорт и добави още две точки към своя актив. Гасли призна, че неговият отбор е бил най-бързият след тези в челото по време на надпреварата миналата неделя.

Гасли показа много добро темпо в квалификацията. Французинът намери място в Q3 и даде девето време. По този начин той си осигури старт от челната десетка и добра възможност да добави още точки към своя актив.

Пилотът на Алпин заложи на стратегия с едно спиране, подобно на повечето от съперниците си. В крайна сметка той финишира девети и добави още точки към актива си, както и този на отбора

„Беше доста забавно. Винаги е приятно да си тръгнеш с точки от състезание. Наистина съм доволен от напредъка, който направихме като отбор. В крайна сметка успяхме да обърнем нещата и да излезем като най-добрите след първите четири тима“, сподели Гасли.

„На старта изпреварих Фернандо [Алонсо] и Ланс [Строл] от външната страна на завой 1. Това помогна значително на състезанието ми, тъй като след това имах добра позиция на пистата и можех просто да управлявам състезанието и да се грижа за гумите“, обясни пилотът на Алпин.

„След спирането в бокса трябваше да направя няколко изпреварвания. Имах увереност в автомобила, че мога да спра и да запазя добра линия от външната страна на завой №1. Имаше няколко вълнуващи движения и в резултат на това си тръгнахме с две точки. Продължаваме да показваме признаци на напредък и се надявам да продължим да го правим“, завърши Пиер Гасли.

Съотборникът на Гасли Естебан Окон имаше по-трудно състезание. Французинът потегли 15-ти, финишира на същата позиция и в нито един момент не беше близо до зоната на точките

„Това бе уикенд, от който да си вземем поуки. Дойдох тук с коренно различни очаквания. Като цяло беше трудно състезание и труден уикенд като цяло. Завършването на петнадесета позиция беше максимума. Това беше всичко, което можех да постигна с колите отпред и на писта, която е трудна за изпреварвания“, каза Окон.

„За нас е важно да разберем защо се борихме именно тук и къде можем да се подобрим. От друга страна, има и някои положителни моменти от Зандвоорт. Гасли показа добро темпо и успя да спечели полезни точки за отбора. Разполагаме само с няколко дни, за да променим нещата и да се върнем по-силни следващата седмица на Монца. С нетърпение очаквам да се състезавам отново там и да видя какво ще донесат някои от промените“, добави пилотът на Алпин.

Миналия уикенд Алпин беше ръководен от Оливър Оукс. Британецът наследи Бруно Фамен, който се фокусира върху програмите на марката в други шампионати. Оукс направи силен дебют начело на френския отбор благодарение на двете точки, спечелени от Гасли.

„Доволен съм, че отборът си тръгва от Зандвоорт с точки. В този старт бяхме петият най-бърз отбор. Направихме добър напредък след трудния петък, което е заслуга на работата, свършена през нощта в квалификацията“, коментира Оукс.

„В състезанието взехме добри стратегически решения. Удължихме първия стинт, състезавахме се срещу Астън Мартин и позволихме на пилотите да натиснат до края. Заслугата за това е и тяхна. Преди състезанието се надявахме поне да се опитаме да запазим позицията си. Знаехме, че това ще бъде трудно поради това, че някои автомобили зад нас бяха с проблеми“, добави директорът на Алпин.