Начало Рали Хенинг Солберг се надява на пълен сезон в световния рали шампионат

Хенинг Солберг се надява на пълен сезон в световния рали шампионат

55
0

Хенинг Солберг се надява на пълен сезон в световния рали шампионат през 2015 г. Норвежецът участва в първия кръг в Монте Карло, където завърши 11-ти с частния си Форд Фиеста RS WRC.

– Тази година няма да карам раликрос. Трябва да се концентрирам и фокусът ми ще е върху ралитата – заяви Хенинг пред wrc.com. – Страшно много искам пак да се състезавам както трябва в ралитата, така че оставам в шампионата. Надявам се да направя пълен сезон. Това е целта ми.

По-големият брат на WRC шампиона за 2003 г. Петер Солберг участва в поне един кръг от световните серии от 1998 г. насам. Той има шест пълни сезона в първенството – от 2006 до 2011 г. През последните години събирането на необходимия бюджет бе по-сложно и затова комбинира WRC с раликрос.

Хенинг обаче подчерта, че неговата цел винаги е да кара възможно най-бързо през цялото време. Затова той отчете началото на състезателната си година като успешно и вярва, че може да се бори и за по-предни позиции в някои от следващите надпревари – особено от Португалия нататък, когато ще излезе обновената версия на Фиеста RS WRC.

Солберг каза още, че за него стартовата система, която този сезон е базирана на подреждането в генералното класиране за шампионата за първите два дни на състезанията, ще му е от полза на макадамови трасета.

– За мен е добра система, за [Себастиен] Ожие може би не чак толкова – засмя се норвежецът.