Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън разказа за проблемите си през сезон 2023 в F1: Аз ли...

Хамилтън разказа за проблемите си през сезон 2023 в F1: Аз ли съм виновен, или колата?

3475
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън разказа за проблемите си през сезон 2023 в F1. Пилотът на Мерцедес даде ексклузивно интервю за BBC Sports. В него той разкри за борбата със самия себе си по време на изминалата кампания.

Хамилтън на практика е най-успешният пилот от F1. 38-годишният британец има спечелени седем световни титли. Хамилтън държи рекорда за най-много спечелени победи в шампионата (103), най-много успехи в дебютен сезон (4), най-много победи с един отбор (82), както и други.

Въпреки всички тези успехи и постижения, Хамилтън призна, че понякога дори той се чувства доста неуверен. Седемкратният световен шампион преживя две доста тежки кампании, в които не спечели нито един старт. Това постави под въпрос увереността му и мотивацията дали ще продължи да се състезава или ще се пенсионира. Не трябва да се забравя, че британецът е на 38 години. Това го прави вторият по възраст титулярен пилот в F1 след Фернандо Алонсо. В крайна сметка Люис реши да подпише нов двугодишен договор с Мерцедес. Така той ще остане част от Формула 1 до навършването на 40-годишна възраст

Хамилтън успя да спечели квалификацията в Унгария. Въпреки това, той не се качи на най-високото стъпало на подиума за втора поредна година. Пилотът на Мерцедес бе много близо до това да спечели Гран при на САЩ, но в крайна сметка финишира втори. Няколко часа по-късно Хамилтън бе дисквалифициран заради нередности, свързани с планката на пода.

Хамилтън не се срамуваше да разкаже трудностите си през тази година. Състезателят на Мерцедес призна, че е имало моменти, в които се е съмнявал в себе си.

„В крайна сметка, когато имаш трудни сезони като този, винаги ще има моменти, в които ще си мислиш: „Аз ли съм виновен, или колата? Все още ли имам мотивацията да карам? Дали тя е изчезнала?“ – сподели Хамилтън.

„Липсва това или онова, знаете ли… Когато се случва магията, когато всичко се събира заедно, колата и ти. Тази искра е необикновена. Именно това е нещото, което търсиш.“

„Аз съм само един човек. Ако някой в света ви каже, че няма тези неща вътре в себе си, той отрича. Всички ние сме хора.“

В края на лятото Хамилтън удължи договора с Мерцедес до 2025 г. Той призна, че първоначално плановете му не са били да се състезава толкова дълго в F1.

„Това, което първо трябва да научиш, е, че никога не трябва не трябва да казваш никога. Но в онзи момент определено не мислех, че ще продължа толкова дълго“, призна Хамилтън. „Това са ужасно дълги сезони, което означава толкова време далеч от всички близки. Аз го правя вече 16 години. Да ви кажа често е доста изтощително.“

Седемкратният световен шампион не записа нито един успех през 2022 и 2023 г. Последната 103-та победа на британеца бе в първото издание на Гран при на Саудитска Арабия, което се проведе в края на сезон 2021. Именно липсата на победи е оказа влияние върху решението му дали ще остане на стартовата решетка или не

„Има много блясък и разкош и много позитиви. От друга страна, никак не е лесно да останеш в най-добрата си форма, да останеш отдаден, да продължиш тренировките и да продължиш да постигаш резултати. Това е голям натиск“, обясни Хамилтън.

„Непрекъснато те подлагат на щателна проверка. В момента  съм на такова място, което не ми позволява да спечеля. Ако спечеля състезание, то реакциите ще са: „О, той е седемкратен световен шампион, има 103 победи“. Ако не се справя добре, ще отнеса [критика]. На този етап от живота си мога само да губя. Със сигурност имаше период от време, в който се питах дали изобщо искам да премина през това“, каза още пилотът на Мерцедес.

В крайна сметка, непоколебимата страст на Хамилтън към спорта изглежда е надделяла над напрежението и трудностите през последните два сезона.

„Все още обичам да карам. Все още обичам да се качвам в колата. Радвам се когато стартират колата и около теб има всички тези хора и моя екип, който ти помага да излезеш от питлейна. Все още имам усмивка на лицето си. Тя е същата като в първия ден, в който карах болид от F1. Повечето от представянията ми в състезанията бяха наистина добри. Доволен съм от това, че се връщам към нивото, на което трябва да бъда“, завърши Люис Хамилтън.