Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън записа подиум №200 в кариерата си

Хамилтън записа подиум №200 в кариерата си

3480
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Спас Генев

Люис Хамилтън финишира на трета позиция в днешната Гран при на Унгария. Пилотът на Мерцедес проведе едно силно състезание, макар и да имаше някои трудни и драматични моменти. Днешният резултат донесе на Хамилтън подиум №200 в неговата кариера.

Хамилтън имаше добър старт и изпревари Шарл Льоклер след първите няколко завоя. После пилотът на Мерцедес имаше добро темпо и не позволяваше на своите съперници от Маранело да го изпреварят

Подобно на всички състезатели в челото, Хамилтън заложи на стратегия с две спирания в бокса. Седемкратният световен шампион отново се справи с пилотите на Ферари и зае третата позиция. Зад него идваше Макс Верстапен, който изостана заради объркана стратегия от страна на неговия отбор.

Хамилтън и Верстапен водеха оспорвана битка, продължила известно време. В 63-тата от общо 70 обиколки двамата имаха контакт на първи завой, след като предните гуми на британеца докоснаха тези на неговия съперник. В резултат на това болидът на Верстапен изхвърча във въздуха за кратко и се приземи доста грубо на асфалта. Трикратният световен шампион загуби една позиция в резултат на инцидента.

За щастие на Хамилтън, ударът с Верстапен не предизвика сериозно поражения в неговия болид. 39-годишният британец продължи участието си в надпреварата и финишира трети.

Анализирайки състезанието, Хамилтън смята, че неговият F1 W15 не е бил на същото ниво като MCL38 или RB20. Той обаче вярва, че битката със стария противник Верстапен е стигнала твърде далеч

„В крайна сметка не разполагахме с темпото на Макларън или Ред Бул, но успяхме да се задържим в началото на състезанието. Беше много, много трудно да се задържиш  на тази позиция и да управляваш тези гуми. Водех близка битка, която беше малко на косъм. Това обаче са е автомобилните състезания“, сподели Хамилтън.

„Наистина съм щастлив и благодарен съм за точките. Искам да кажа едно голямо благодаря на отбора. Състезанието не бе изнервящо. Когато видиш темпото, с което те намаляват разликата, трябва да се смееш на себе си. Това не е нещо, което мога да направя, особено в последния сектор.“

„Той беше много, много силен, същият като Макларън.  Видях го да идва от много далеч. После успя да се откъсне много по-малко от мен, но изпрати колата си от вътрешната страна. Аз останах неподвижен, а той се докосна с моето колело и се изхвърча. Това беше състезателен инцидент“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън не пропусна да поздрави Оксар Пиастри. Австралиецът стана първият пилот на Макларън, който печели на Хунгароринг от 2012 г. насам. Тогава именно Хамилтън грабна победата на това късо и технично трасе.

„Поздравления за Оскар. Той върши фантастична работа откакто е тук. Честно казано, виждам как е толкова постоянен“, каза Хамилтън.

„Беше само въпрос на време да спечели победа, така че това е страхотен ден за него. Той имаше невероятно темпо от самото начало. Огромни поздравления и за Макларън заради победата. Това е моето старо оригинално семейство, така че съм наистина щастлив да видя целия отбор отново начело“, завърши Люис Хамилтън.