Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Ръсел и Льоклер в последната тренировка на Монца

Хамилтън пред Ръсел и Льоклер в последната тренировка на Монца

2014
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Спас Генев

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел оглавиха класирането в последната свободна тренировка по време на уикенда за Гран при на Италия. Седемкратният световен шампион бе пръв, следван от съотборника си и Шарл Льоклер с Ферари. Зад тях се наредиха пилотите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис.

Времето в началото на последния час за подготовка продължаваше да е все така слънчево. Температурата на пистата бе 44 градуса, тази на въздуха – 31 градуса. Първото записано време бе на Кевин Магнусен, който бе с гуми софт – 1:21.774 мин. От Ред Бул и Заубер започнаха работата си с медиум, Астън Мартин и Даниел Рикиардо – с хард.

Със средните по твърдост гуми Макс Верстапен даде 1:21.560 мин. Серхио Перес бе на 0,102 сек от него

Само те и Магнусен имаха времена 10 минути след началото на сесията. Постепенно и останалите пилоти направиха обиколки. Оскар Пиастри излезе начело с обиколка със софт за 1:20.887 мин.

От Мерцедес също избраха за начало на работата си медиум, а Ферари – софт. Норис (с най-меките гуми) оглави подреждането с 1:20.787 – англичанинът бе точно с 1 десета от секундата по-бърз от съотборника си. След това Сайнц изпревари състезателите на Макларън като бе по-бърз от Ландо с 0,045 сек. Джордж Ръсел свали 0,036 сек от постижението на испанския пилот на Скудерията. Люис Хамилтън записа третото по сила време. Двамата бяха най-добре класираните пилоти с медиум. Освен това и двете коли на Мерцедес бяха с последната спецификация на пода за F1 W15 – тази от Спа, която бе изпробвана на Зандвоорт и Монца. Следващият с медиум в класирането бе Верстапен, който бе отишъл седми.

Шарл Льоклер бе следващият пилот, който записа най-добро време в последната свободна тренировка на пистата Монца. Той даде 1:20.614 мин със софт.

Условията бяха чудесни и Алекс Албон се възползва, изпреварвайки Льоклер с 0,018 сек. Малко след преполовяване на тренировката редът отново се промени – Сайнц даде 1:20.463 мин, следван от Льоклер и Албон.

Пилотите на Ферари направиха още по-добри обиколки. Льоклер бе по-бърз от двамата с 1:20.226 мин, Сайнц бе на 0,237 сек от него. И двамата бяха с много каран софт. Норис с нови гуми даде второ време – на 0,036 сек от това на Шарл. Пиастри го измести от втората позиция, доближавайки се на 0,026 сек до монегаска. Едва не се удари с Льоклер десетина минути преди края на сесията.

10 минути преди карирания флаг дойдоха обиколките на Мерцедес и Ред Бул с нови гуми. Хамилтън и Ръсел излязоха първи и втори (1:20.117 мин и +0,093 сек)

Джордж каза, че балансът на неговия F1 W15 не е добър. Верстапен записа едва шесто време. Нидерландецът каза, че автомобилът му не завива в ниско- и средноскоростните криви.

В самия край на сесията температурата на пистата достигна 48 градуса. Ланс Строл изкара доста чакъл при стъпване извън пистата. До карирания флаг не настъпиха повече сериозни размествания в подреждането. Хамилтън остана начело пред Ръсел и Льоклер. Пиастри зае четвъртото място, следва от Норис, Верстапен, Сайнц, Албон. Топ 10 допълниха Франко Колапинто и Нико Хюлкенберг.