Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън изравни Сена по първи стартови позиции

Хамилтън изравни Сена по първи стартови позиции

79
0

Люис Хамилтън се изравни с легендата Аертон Сена по брой на първи стартови позиции във Формула 1 – 65, след като бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Канада. Лидер в класацията е Михаел Шумахер с 68 полпозишъна. Пилотът на Мерцедес бе изключително бърз и остави на 0.330 сек зад себе си лидера в шампионата Себастиан Фетел. 

Трети и 4-и останаха Валтери Ботас с другия болид на Мерцедес и Кими Райконен с Ферари. Ботас не бе на нивото на съотборника си в решителната трета част на квалификацията, а същото се отнася и за Райконен спрямо Фетел. Верстапен и Рикиардо се наредиха 5-и и 6-и с двете коли на Ред Бул.

 

 

След първата част от квалификацията отпаднаха Вандоорн, Строл, Магнусен, Ериксон и Верлайн. Последният катастрофира в края на сесията, удряйки задницата на колата в предпазната стена. Най-бързи бяха Ботас и Хамилън с Мерцедес с гуми ултрасофт, следвани от Фетел, който бе с гуми суперсофт, и Макс Верстапен.

 

 

В началото на втората част Карлос Сайнц допусна грешка и загуби време. След това в края неговият съотборник Квят спука гума след удар в стената, което означаваше отпадане от сесията. Заедно с него след Q2 отпаднаха още Сайнц, Алонсо, Грожан и Палмър. Най-бърз в тази част бе Хамилтън пред Ботас и Райконен, като разликата между първите трима беше по-малко от 0.1 сек.

В решителната трета част Хамилтън имаше подчертано предимство. При първите опити Люис бе най-бърз с 0.386 сек пред Ботас, а Райконен и Фетел бяха на над половин секунда от лидера. Фетел обаче допусна сериозна грешка в опита си при спирането за фибата.

При следващи си опит Себастиан обаче бе много бърз и се доближи само на 4 хилядни от Хамилтън. Люис от своя страна в последния си опит свали още 0.3 сек и победи Фетел с точно 0.330 сек. Ботас остана 3-и на цели 0.718 сек зад съотборника си, а Райконен 4-и.