Начало Други Хил иска ФИА да разследва трагедията на Спа

Хил иска ФИА да разследва трагедията на Спа

368
0
Спа-Франкоршамп, F1
снимка: Спа-Франкоршамп

Деймън Хил коментира трагичните събития, които се развиха на пистата Спа в края на миналата седмица. Световният шампион в F1 за сезон 1996 иска ФИА да проведе разследване и да разбере причините, довели до фаталния инцидент на 18-годишния състезател Дилано Ван’т Хоф.

Миналия уикенд 18-годишният талант от европейската Формула Регионал Дилано Ван’т Хоф имаше фатален инцидент на пистата Спа.  Младият нидерландец е бил ударен от следващ го автомобил, докато бе спрял на правата „Кемъл“. Катастрофата е станала по време на рестарт в последния тур при силен дъжд, който значително е намалил видимостта на пистата Спа

Това е вторият инцидент с фатален край на Спа в рамките на четири години. През 2019 г. състезателят от F2 Антоан Юбер загуби живота си след катастрофа в участъка „Червената вода-Радийон.“ Ръководството на пистата взе мерки след фаталния инцидент на Юбер и премести бариерите бяха назад. Така трябваше да се намали вероятността катастрофиралите автомобили да се върнат обратно на пътя. Въпреки това отново имаше няколко тежи катастрофи, включително тази на Ландо Норис през 2021 г. Това накара редица пилоти и анализатори да се притесняват за безопасността на Спа-Франкоршамп.

Хил коментира темата за безопасността на пистата Спа. Британецът призова ФИА да разследва фаталния инцидент на Ван’т Хоф и да предприеме съответните мерки.

„Според мен това винаги може да се случи, когато имаш дълга права и мокри условия“, сподели Хил пред Sky Sports F1.

„Мокрите условия наистина допринасят най-много за това, защото не можете да видите къде отивате. По всичко личи, че той е бил ударен по същия начин, както Антоан, докато е бил неподвижен на пистата. В крайна сметка ударът е бил много силен“, продължи Хил. „Какво можем да направим по въпроса? Едни от вариантите е спрем да се състезаваме на мокро или пък когато няма видимост. Другият вариант е да направим автомобилите неразрушими и да направим така, че състезателите да оцелеят и след толкова тежки удари. Сигурен съм, че ФИА ще разгледа всички тези фактори“, добави Хил.

Спринтовият старт от F3 в Австрия се проведе при подобни тежки метеорологични условия. За щастие нямаше тежки катастрофи или пилоти, които да пострадаха на пистата Ред Бул Ринг. Хил призна, че той също е гледал надпреварата на мокрия асфалт

„Виновен съм като всички, които гледат състезанието от F3 и си казват: „Хайде, искаме да видим мокро състезание.“ Ние искаме да виждаме състезания на мокро, защото са вълнуващи и изпълнени с екшън. Но за съжаление такива надпревари крият и ужасен риск да се случи нещо лошо“, завърши Деймън Хил.

Пиер Гасли също призова ФИА да разследва фаталния инцидент на Ван’т Хоф. Пилотът на Алпин призна, че той също е страхувал когато е карал на Спа в по-малките категории.

„Наистина е рисковано. Това ми напомня за ситуации, в които съм попадал в по-малките категории на Спа при подобни условия. Ако трябва да съм напълно честен, имаше моменти, в които се чувствах в огромна опасност само заради лошата видимост. Имаше и ситуации, в които се чувствах доста несигурен“, каза Гасли.

„Но честно казано не знам какво точно се е случило. Занимаваме се с рисков спорт, който винаги ще остане такъв, каквото и да правим. Знаете скоростта, с която се движим. Но това определено се нуждае от много задълбочено разследване и от някои промени за бъдещето на нашия спорт“, добави състезателят на Алпин.