Начало Автомобили Honda демонстрира „Cooperative Mobility Ecosystem” на CES 2017

Honda демонстрира „Cooperative Mobility Ecosystem” на CES 2017

71
0

Honda демонстрира „Cooperative Mobility Ecosystem” на CES 2017 в Лас Вегас. Концепцията на японския производител свързва силата на изкуствения интелект, роботиката и възможностите за прехвърляне на данни, за да превърне мобилността в ново изживяване.

Honda показва редица концепции и прототипи в Лас Вегас. Идеите на автомобилния концерн включват комуникиращи помежду си автомобили в инфраструктура, която е активна част от движението и елиминира фаталния изход при инциденти.

Един от основните експонати е Honda NeuV. Концепцията за електрически автомобил, използващ изкуствен интелект, се отличава с така наречения „emotion engine” и автоматизиран личен асистент. NeuV идва от New Electric Urban Vehicle (от англ. – ново електрическо градско превозно средство). Концепцията му е базирана на факта, че частните автомобили на практика са неподвижни през 96% от времето. При NeuV са разработени идеите за споделено пътуване, като прибиране и откарване на хора до местни дестинации, докато собственикът не използва колата.

„Създадохме NeuV така, че моделът да е максимално ценен за собственика му чрез оптимизиране и монетизиране цялото време на колата”, обяснява главният дизайнер на Honda R&D Americas Майк Цей.

Т.нар. „emotion engine” е развиваща се технология на Honda, която по принцип се нарича HANA (Honda Automated Network Assistant). При използването й в NeuV тя следи емоциите на шофьора и трупа данни за взетите от него решения. След това на свой ред може да прави избори въз основа на събраната информация и да препоръча например определена музика, съобразявайки се с настроението на човека зад волана. NeuV засега е двуместен автомобил, разполага и с багажник.

Honda показва в Лас Вегас и Honda Moto Riding Assist. Това е концептуален мотоциклет, при който е използвана технология от роботиката, за да се поддържа баланс. Посетителите на щанда на Honda могат да изпробват последните достижения на компанията в роботиката чрез тест драйв с UNI-CUB – персонализирано устройство за придвижване.

„От основаването си Honda е съсредоточена върху създаване на технологии, които да помагат на хората”, заяви президентът и CEO на Honda R&D Co. Йошиюки Мацумото. „Целта ни е да демонстрираме бъдещите посоки на развитие, които ще предефинират мобилността.”