Начало Избрани Хорнер потвърди наказанието на Лоусън в Остин

Хорнер потвърди наказанието на Лоусън в Остин

152
0
Лиам Лоусън
Лиам Лоусън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер потвърди наказанието на Лиам Лоусън в Остин. Новозеландецът ще потегли от дъното на колоната в спринта заради надвишаваше на броя на компонентите, използвани в задвижващата система на автомобила. Така Лоусън ще започне по доста неприятен начин втория си престой в F1.

Лоусън ще направи дългоочаквано завръщане в F1 този уикенд. Младият новозеландец замени Даниел Рикиардо. Осемкратният победител в F1 беше освободен след старта в Сингапур. Решението беше взето след посредственото представяне на Рикиардо и липсата на задоволителни резултати

За нещастие, Лоусън трябва да изтърпи наказание още в първия си рейс уикенд за 2024 г. Пилотът на Виза РБ ще потегли от дъното на колоната в съботния спринт заради смяна на компоненти в задвижващата система.

За момента не е ясно какви компоненти са добавили от Виза РБ в силовия агрегат на Лоусън и с колко места ще бъде преместен. Хорнер обаче вярва, че наказанието ще е леко облекчение за младия пилоти при завръщането му в F1.

„Той така или иначе ще получи наказание заради двигателя. Предстои му малко по-меко кацане или по-меко завръщане в шампионата“, сподели Хорнер. Но според британеца, Лоусън ще трябва да се представи на нужното ниво въпреки наказанието. Новозеландецът е един от кандидатите за място в Ред Бул през 2025 г. заедно с Юки Цунода.

„Разбира се, Лиам ще бъде сравняван със своя съотборник. Миналата година той беше много бърз срещу него. Но тази година Юки отново е вдигнал оборотите. Ще бъде интересно да видим колко бързо се адаптира и колко бързо се справя с всичко това“, обясни шефът на Ред Бул.

Лоусън финишира през Цунода в два от общо три случая, в който двамата стигнаха до карирания флаг. Сега обаче задачата на новозеландеца ще бъде по-трудна, тъй като Цунода вече е по-постоянен и зрял пилот.

„Знаем, че Юки е много, много бърз пилот.  Той определено може да измъкне всяка хилядна от една обиколка. Тъй като вече е зрял пилот – защото вече не е новак и се намира в четвъртия сезон в Гран при – вече има много опит.“

Хорнер също така подчерта, че Цунода трябва да бъде еталон за оценка на представянето на Лоусън през следващите няколко състезания

„Вземайки го за отправна точка, видяхме къде се намира Даниел в сравнение с Юки. Затова ще бъде много интересно да видим как ще се представи Лоусън през оставащите шест състезания.“

Макар че няма голям опит с тазгодишния болид на Виза РБ, Хорнер е категоричен, че той ще се адаптира много бързо и ще разкрие потенциала си. Новозеландецът все пак участва в различни тестови сесии, включително с болида на Ред Бул в Муджело.

„Миналата година Лиaм беше бърз от самото начало. Той е издръжлив състезател и е много адаптивен. Тестовете, които той направи за нас с автомобила на Ред Бул по-рано тази година бяха много окуражаващи“, заключи Кристиан Хорнер.