Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Всеки един производител на двигатели опита да привлече Коуел

Хорнер: Всеки един производител на двигатели опита да привлече Коуел

2854
0
Анди Коуел
Анди Коуел, снимка Астън Мартин

Кристиан Хорнер разкри интересна информация относно Анди Коуел. Според шефа на Ред Бул, всички производители на двигатели са опитали да привлекат в редиците си британския инженер. В крайна сметка Коуел избра да отиде в Астън Мартин.

По-рано този месец стана ясно, че Коуел отива в Астън Мартин. Британецът ще наследи Мартин Уитмарш като изпълнителен директор на Астън Мартин Груп. По този начин отборът от Силвърстоун се подсили с още един талантлив инженер с голям опит в F1

Коуел има повече от 20-годишен стаж в F1. Британецът е работил в Косуърт и БМВ Моторспорт. От 2008 г. нататък той е част от департамента за двигатели на Мерцедес и е заемал различни длъжности.

През 2014 г. Коуел става директор на подразделението Мерцедес HPP. Именно той има основна роля в успехите на Мерцедес след началото на турбо-хибридната ера. Германският производител е непобеден в периода 2014-2020 г. и разполага с изключително силна задвижваща система. В средата на 2020 г. той напуска Мерцедес HPP.

Година по-късно опитният машинен инженер беше свързан с Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс тепърва създаваше своето подразделение за задвижващи системи. В крайна сметка обаче Коуел не отиде в Ред Бул Пауъртрейнс и продължи кариерата си извън света на F1.

Пристигането на Коул идва в много важен момент за Астън Мартин. Базираният в Силвърстоун отбор се подготвя към използването на задвижващи системи на Хонда от 2026 г. Наличието на такъв специалист би помогнал много за развитието на следващия силов агрегат на японците.

Хорнер призна огромния принос на Коуел за успеха на Мерцедес от началото на турбо-хибридната ера в F1. Шефът на Ред Бул потвърди силния интерес към услугите му, проявен от множество водещи отбори, желаещи да използват опита на британеца за собственото си конкурентно предимство.

„Анди е страхотен човек. Той е много силен инженер, свърши чудесна работа в HPP и беше основният гръбнак на този проект“, заяви Хорнер.

„Той реши да напусне Mерцедес и да прекара известно време извън F1“, продължи шефът на Ред Бул.  „Всеки един производител на двигатели опита да привлече Коуел. Но след като той реши, че иска да си почине, ние направихме промени в плановете си, от които сме доволни. Разбира се, той пое роля в Астън Мартин, която не е свързана с двигателите.“

Междувременно шефът на Астън Мартин Майк Крак разкри, че Коуел е дошъл в тима по покана на Лорънс Строл

„Лорънс е най-убедителният [човек] от всички в падока“, обясни Крак. „Той е много силен в това и не само на думи. Ако погледнете [фабриката], е много впечатляващо това, което се случва там. Фабриката и аеродинамичният тунел са най-съвременни, а Анди има високо мнение за Хонда.“

„Има много елементи в комбинацията, които могат да обещаят добро бъдеще за него като главен изпълнителен директор на групата.“

Крак изтъкна и доказаните постижения на Коуел. Той подчерта неговите лидерски способности, умения за управление на финансите и положителна репутация сред колегите му.

„Когато погледнете назад, той е имал успехи навсякъде, където е бил. Трябва да е имал много добри способности за управление на хора, инфраструктури и бюджети. Чувал съм само позитиви от всеки, който е работил с него. Затова съм доста позитивно настроен за това как ще работим заедно“, каза още шефът на Астън Мартин.