Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели: Износването на софт ще предопредели стратегиите (+наличните за състезанието гуми)

Пирели: Износването на софт ще предопредели стратегиите (+наличните за състезанието гуми)

90
0
Люис Хамилтън,Пирели

Един питстоп е теоретично най-бързия стратегически вариант за отборите от Формула 1 в днешната Гран при на Великобритания. От Пирели обаче не изключват възможността отделни екипи да заложат на две спирания в бокса. Това зависи от степента на износване на най-меката смес, предоставена на тимовете този уикенд – софт. Температурите на Силвърстоун са необичайно високи, като и в петък, и в събота тази на трасето надхвърли 50 градуса в следобедните часове.

Люис Хамилтън спечели първата позиция на грида, надделявайки в оспорвана битка с пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен. Всички най-добри времена бяха дадени със софт – никой не опита да преодолее втория сегмент от квалификацията с по-твърда смес. От Пирели отчетоха, че софт са по-бързи от медиум с около секунда и с 2 секунди от хард.

„Температурите и в квалификацията бяха необичайно високи. Всички използваха софт в Q2 и износването на този тип гуми ще реши стратегиите в надпреварата”, коментира шефът на спортния департамент на Пирели Марио Изола. „На теория един питстоп е най-бързият вариант, но ако софт е с високо износване – напълно реална възможност в толкова топло време – два бокса биха били по-добър избор. И в квалификацията видяхме колко малки са разликите между отделните отбори, така че стратегията може да има решаващо значение.”