Начало Автомобилни новини Jaguar Land Rover строи „фабрика на бъдещето“

Jaguar Land Rover строи „фабрика на бъдещето“

29
0
Фабриката на JLR в Хейлууд

JLR трансформира основно 61-годишната си фабрика в Хейлууд, Мърсисайд, и я подготвя за производство на електрически автомобили.

С инвестиция от 500 милиона британски лири JLR преобразува историческата сграда в Хейлууд. Това ще позволи паралелно производство на електрически автомобили в допълнение към моделите с конвенционално и хибридно задвижване.

Построена първоначално през 1963 година, за да произвежда Ford Anglia, фабриката в Хейлууд се трансформира за електрическата ера.

До момента са инвестирани 250 милиона британски лири. Преустройството включва над един милион часа строителни работи през последните 12 месеца, площта е разширена с 32 364 кв.м. Тук ще се произвеждат електрически луксозни SUV модели на JLR от средния клас. Те са изградени върху новата модулна платформа за електрически автомобили EMA (Electric Modular Architecture).

Фабрика с минало и технологии от бъдещето

Заводът с 60-годишна история е оборудван с технологии, включващи нови производствени линии за електрически автомобили, 750 автономни робота, установки за калибриране на ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), лазерна технология за подравняване за перфектно прилягане на частите. Производството във „фабриката на бъдещето“ ще се управлява и наблюдава от свръхмодерни облачно базирани цифрови системи.

Инвестицията е част от ангажимента на JLR към стратегията Reimagine, която ще доведе до електрификация на всички марки на JLR до 2030 година. Целта е до 2039 година да се постигнат нулеви въглеродни емисии в цялата верига на доставки, продукти и процеси.

В центъра на тази стратегия е електрификацията. Хейлууд ще произвежда паралелно автомобили с двигатели с вътрешно горене (ICE), хибридни (PHEV) и изцяло електрически (BEV). В крайна сметка заводът ще стане първото производствено съоръжение на JLR за изцяло електрическа продукция.

Преди началото на производството беше извършено първоначално тестово сглобяване на каросериите на електрически модулни автомобили. JLR ще продължи да тества и оптимизира съоръжения и технологии в новите производствени линии.