Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Капито иска да задържи Алонсо в Макларън и след 2017 г.

Капито иска да задържи Алонсо в Макларън и след 2017 г.

57
0

Йост Капито иска да задържи Фернандо Алонсо в екипа на Макларън и след 2017 г. Двукратният световен шампион многократно заявяваше през последната година, че ще изчака следващия сезон, за да прецени дали да продължава по-нататък с кариерата си или да я прекрати. Договорът му е до края на 2017-та.

Капито бе привлечен от Рон Денис, като преди това бе спортен директор на Фолксваген. Той започна работа в началото на септември, като постът му е главен изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

„Не виждам причина Фернандо да не остане, ако колата и двигателят са добри. Той е страхотна придобивка за екипа и трябва да сторим всичко, за да го задържим”, заяви Капито пред BBC Спорт. „Карлос [Сайнц] старши има добри отношения с Фернандо, а аз имам добри отношения с Карлос – това доста помогна да изградим наистина чудесна връзка с Алонсо.”

Капито очаква сериозно подобрение в представянето на отбора през следващия сезон. Според него се изисква повече време, докато сложно партньорство като това между Макларън и Хонда проработи.

„Предишният период на обща работа на двете компании е бил отдавна. Сега са се включили множество нови хора и е нужно време, докато Хонда разбере как работи Макларън, както и обратното. Според мен това вече е постигнато. Хората от Хонда разбират какво е нужно на тези в шаси департамента, а ние – какво е нужно на тях”, обясни мениджърът.

Фактът, че Капито бе привлечен от Денис, постави известно съмнение върху бъдещето му в Уокинг, когато англичанинът бе принуден да се откаже от постовете си на председател и CEO на Макларън Технолъджи Груп. 54-годишният германец обаче не е притеснен: „Рон е наел всички хора тук, защото той ръководеше компанията. Аз се присъединих към Макларън. Това е.”

Капито отказа да отговори на въпрос дали иска да промени вътрешната структура в Макларън, създадена от Ерик Булие. Понастоящем техническият директор Тим Гос, инженерният директор Мат Морис и шефът на аеродинамичния отдел Питър Продрому докладват директно на Булие и главния оперативен директор Джонатан Нийл. Според Капито най-важното е в отбора всеки да си е на мястото и да е наясно със собствените си задължения и отговорности.

„Разполагаме с фантастичен инженер екип. Изцяло вярвам в това”, допълни той.