Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво се случва със Супер Агури?

Какво се случва със Супер Агури?

106
0

Тимът на Супер Агури се намира в още по-сложна ситуация дни преди Гран при на Турция спрямо тази отпреди испанската надпревара. В последния момент оферта за закупуване на отбора подаде Франц Йозеф Вигл – 50-годишен немски бизнесмен, чиято компания Вигл Груп обединява шест отделни фирми с различни сфери на действие. Екипът официално потвърди, че текат преговори, още на 2 май, като в изявлението бе изрично посочено, че според тима офертата е разумна и би подсигурила бъдещето му.
В Хонда обаче не са на същото мнение, което води до допълнителни затруднения за малкия японски тим. Част от камионите на Супер Агури вече пристигнаха в Турция, но не получиха достъп до падока. Причината е, че главният изпълнителен директор на Хонда Рейсинг F1 Ник Фрай вече е уведомил Бърни Еклестън и организаторите, че тимът на Агури Сузуки няма да участва в предстоящото състезание. Фрай даде да се разбере, че според него предложението на немския бизнесмен далеч не е толкова добро и не би могло да подсигури бъдещето на отбора. В Барселона пък той изрази доскоро неофициалното мнение на Хонда, че няма повече да подкрепя Супер Агури.
Нашата позиция е, че Хонда е дала на Супер Агури подкрепа, надхвърляща и планираната. Опитахме се да помогнем колкото е възможно, но Хонда никога не са възнамерявали да финансират два отбора във Формула 1. Сега Агури трябва да намери някакви пари – бе заявлението на Фрай на пистата Каталуния.
Подобно твърдение е доста силно и според някои наблюдатели причината за него е по-скоро във факта, че не бе постигнато съгласие за използване на клиентски коли, отколкото в нещо друго. Въпреки че от Супер Агури напълно отричат, то автомобилите им от тази и миналата година поразително напомнят на модели именно на Хонда.
За утре пък е насрочена среща в Токио между борда на Хонда и Вигл. Понастоящем обаче японският концерн е реално разконцентриран, тъй като си има и съвсем други грижи. Регионалното данъчно бюро в Токио обвини наскоро Хонда, че не е отчетен доход от 1,3 милиарда долара за периода от 2004 до 2006 г., а печалбата е била регистрирана в китайски джойнт венчър предприятия. Компанията и бюрото не са постигнали споразумение след съответните изслушвания и сега се очаква решение по въпроса. При това положение е наистина трудно да се предположи какво внимание ще отделят Хонда на проблемите на Супер Агури.