Начало Избрани Катастрофата на Норис и Верстапен струва на Макларън три пъти по-скъпо –...

Катастрофата на Норис и Верстапен струва на Макларън три пъти по-скъпо – близо €600 000

4750
0
Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Спас Генев

Ландо Норис и Макс Верстапен изгладиха бързо личните си взаимоотношения, но последствията от удара им по време на Гран при на Австрия имат съвсем реално финансово изражение. Британският пилот на Макларън посочи още на пистата Ред Бул Ринг, че щетите по болида му ще струват скъпо на тима. Това отново повдигна въпроса за ограничението на бюджетите, защото парите за развитие намаляват, когато се налага колите да се поправят.

Щетите по болида Макларън MCL38 на Норис възлизат на €595 000. Тези по колата Ред Бул RB20 на Верстапен – на €210 000

Информацията е неофициална. В Австрия Норис каза след финала, че „автомобилът е потрошен“.

„Част от болида е директно за кофата. Имаме бюджетен лимит и не можем да се разпростираме, а сега автомобилът ми е потрошен. Всички тези части ни бяха нужни за следващата седмица. Последствията не са само директно на трасето. Сега ще сме в по-лоша позиция на Силвърстоун“, каза Норис на пистата Ред Бул Ринг.

Щетите по автомобила на Норис включват пода на колата, предното крило и целия нос, странична кутия за радиатор. Има повреди и по задното крило. Въпреки почти три по-високата сметка обаче Макларън е в по-добро положение по отношение необходимостта от поправки по колите. На Ред Бул досега се е наложило да отдели близо 4 милиона евро заради катастрофи на пилотите си. Това се дължи в по-голяма степен на инциденти на Серхио Перес и най-много на катастрофата му в Монако. Но в случая сметката не е по отделно за всеки състезател, а общо за отбора. При Макларън сумата за поправки в средата на сезон 2024 надхвърля с малко €1,5 млн.

Междувременно – отново въпреки че двамата пилоти се разбраха лично за станалото в Австрия – Верстапен бе попитан очаква ли британските фенове на Силвърстоун да го освиркат.

„То вече се е случвало, така че аз ще се фокусирам върху представянето си“, отговори Верстапен

„Всичко вече е изяснено. За мен най-важното нещо е, че продължаваме напред. С Ландо сме добри приятели. Говорихме, разбрахме се. Това е единственото, което ме интересува“, допълни пилотът на Ред Бул.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)