Начало Formula E News Келвин ван дер Линде ще дебютира във Формула Е

Келвин ван дер Линде ще дебютира във Формула Е

242
0
Келвин ван дер Линде
Келвин ван дер Линде, снимка Ауди

Келвин ван дер Линде ще дебютира във Формула Е. Южноафриканецът ще замести Робин Фрайнс в отбора на Abt Cupra по време на двата старта в Саудитска Арабия, които ще се проведат в края на следващата седмица.

Ван дер Линде бе повикан от екипа на Abt на мясотот на Фрайнс. Нидерландецът се удари в задната част на болида на Норман Нато в първата обиколка на надпреварата в Мексико Сити. Това доведе до внезапно завъртане на волана на неговия автомобил. Малко след края на надпреварата Фрайнс бе прегледан в болница, където бе установена фрактура на лявата китка.

Фрайнс претърпя операция и се прибра в своя дом. Сега му предстои период на възстановяване, който ще продължи няколко седмици.

Днес отборът на Abt обяви, че Келвин ван дер Линде ще замести контузения Фрайнс в предстоящите два старта в Дирия. 26-годишният състезател от Йоханесбург ще направи дебюта си във Формула Е. Преди това той беше тест пилот на Ауди през сезон 2019-20 и участва в изпитанията на уличното трасе в Маракеш.

„Да се състезавам във Формула Е винаги е било моя мечта. Разбира се, исках обстоятелствата при дебюта ми да бъдат различни. Много съжалявам за Робин и се надявам, че той бързо ще бъде отново във форма“, каза Ван дер Линде.

„Щастлив съм от новото предизвикателство в кариерата ми. Сега ми предстоят няколко дълги дни на подготовка. След това ще направя всичко възможно да помогна на екипа да запише добър резултат“, добави южноафриканецът.

„Келвин е част от семейството на Abt от няколко години и карал в различни серии“, каза директорът на Team Abt Томас Биермайер.

„Той участва от самото начало на нашия проект за завръщане във Формула Е и беше предвиден като резервен пилот. За нас веднага беше ясно, че той ще заеме кокпита на Робин при нужда.“

„Задачата и предизвикателството за него да стартира в състезание от Формула Е без никакви тестове не е никак лесна. Въпреки всичко Келвин е силно мотивиран и работи усърдно. Гарантирам, че целият отбор ще го подкрепя и няма да оказва никакъв натиск върху него“, добави директорът на Team Abt.

Келвин ван дер Линде и двукратен шампион в ADAC GT-Masters и бе претендент за титлата в DTM през сезон 2021. Южноафриканецът има и успехи с автомобили на Ауди в различни серии.