Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими се разбрал с Лотус

Кими се разбрал с Лотус

42
0
Кими Райконен

Кими Райконен е постигнал предварително споразумение с Лотус в опит да разреши проблема с неизплатената си заплата.

След цял уикенд дискусии и преговори мениджърът на пилота Стив Робъртсън и собственикът на отбора Жерар Лопес са договорили тази сутрин сделка, която да сложи ред в ситуацията. Информацията бе съобщена от autosport.com, като са цитирани неназовани източници. Пилотът чака да получи над 15 милиона долара от тима, който напуска в края на сезона, за да се върне във Ферари. Той обясни по-рано през сезона, след като бе обявен контрактът му със Скудерията, че финансовите проблеми на отбора от Енстън са една от основните причини да реши да си тръгне.

Световният шампион във Формула 1 за 2007 г. дойде по-късно от обичайно за уикенда на пистата Яс Марина. Той трябвало да бъде убеждаван да се състезава и заяви в Абу Даби, че е готов да не кара в последните два старта (в САЩ и Бразилия), ако не се намери решение на проблемите. Кими заяви, че не е получил нищо цяла година и трябва да тегли чертата някъде. След постигането на договорка с Лопес (която трябва да бъде подписана и от адвокатите на двете страни) единственото условия на Райконен е Лотус да изпълняват точките по споразумението. При това положение той ще кара в Остин и на Интерлагос.

Надпреварата в Абу Даби обаче не продължи никак дълго за финландеца. Още в първия завой той бе ударен от Гийдо ван дер Гарде (Катерам) и отпадна от състезанието. Минути по-късно си тръгна от пистата.

Кими избра да стартира от грида, макар и от последна позиция. Той се озова там, след като неговият Е21 не издържа един от тестовете на ФИА и стюардите не приеха обясненията на представителите на тима. На въпрос след прибирането му падока дали съжалява, че не е предпочел да тръгне от питлейна, пилотът отговори:

Не. Минах от вътрешната страна и някак се докоснах с единия Катерам. Не беше силен удар, но мисля, че ъгълът бе особено лош, тъй като строши управлението – допълни Райконен.