Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колите за новия шампионат

Колите за новия шампионат

33
0

Седмици преди началото на сезон ’2003 в света на Формула 1 се дискутираха две основни теми – промените на правилата и естествено – показаните вече нови автомобили, резултати от тестовете им по испанските, италианските и френските трасета.
Последните приготовления преди първия старт в Австралия бяха в пълен ход и в Мелбърн се очаква да бъде даден отговор поне отчасти на най-важния въпрос: Успяха ли прилежно да напишат своите домашни топ отборите през зимната ваканция и ще съумеят ли да ликвидират хегемонията на Ферари от последните две години или червените отново са най-големите отличници?

Ферари
Работата през зимата в голяма степен бе поета от двамата тест пилоти на отбора Лука Бадоер и Лучано Бурти. Това позволи на Михаел Шумахер да си почине повече със своето семейство, да стои по-дълго в Норвегия и наистина да поразпусне. Цялото това “бездействие” явно му се беше отразило, защото при първото си излизане на пистата в средата на януари в Барселона, той успя да паркира колата си в чакъла само след две обиколки. За ужас на всички останали отбори участващи в тестовете обаче това не повлия особено много на представянето на световния шампион през следващите дни и седмици. Той и съотборниците му неизменно бяха на върха. Шумахер дори успя да счупи рекорда на пистата, поставен броени дни преди това от Култард и то с междинното Ферари, а не с най-новия модел. Това бе сигнал за всички, че Ферари отново ще са абсолютни фаворити и за двете титли.
Представената на 7 февруари нова кола Ферари F2003-GA обаче накара мнозина да смятат, че тези цели не просто ще бъдат изпълнени, а Скудерията вероятно може и да счупи рекордните си постижения от миналия сезон. При това видяната вече от широката публика кола определено може да се оприличи на коледно дърво без украса, защото до излизането й на пистата, вероятно в Гран при на Сан Марино, по нея ще има нови, още по-ефективни крила, дефлектори и т.н. Има само едно сигурно нещо: името F2003-GA ще остане същото…