Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колко тежи всеки детайл във Формула 1

Колко тежи всеки детайл във Формула 1

1594
0

Отдавна търсим възможност да ви запознаем по-подробно с всеки един от детайлите, които изграждат един болид от Формула 1. Наистина е невероятно колко елегантно и фино е направено всичко. Трудно е човек да си представи например, че целият кокпит тежи колкото един телевизор, а дефлекторът е с теглото на кутия бира.
Един носач пък, направен от карбон, тежи точно колкото кутия “Бонукс”.
Хонда ни предостави чудесен шанс да ви разкажем подробно за детайлите в един болид и ние се възползваме от него като ще поставим в центъра на вниманието си материалът, от който е направено всичко и теглото му, защото то е жизненоважно във Формула 1.
И така започваме от общото към малкото. По правилник един болид тежи 600 кг. От това тегло веднага трябва да бъде извадено това на пилота. Нека приемем, че той е среден на ръст и сравнително тежък за Гран при – 70 кг. Остават 530 кг. От тях нека извадим гумите. Една гума – независимо дали е Мишлен или Бриджстоун – тежи около 10 кг Макар че тази зима французите направиха своите продукти по-леки, нека отнемем още 40 кг от теглото. Остават 490 кг. От тях между 50 и 70 кг са баласт. Основната част от това тегло се пада на планката за разрушаване на прилепящия ефект. Тя е направена от дървени частици с имплантиран волфрам. Приемаме нейното тегло за около 60 кг.
Като го извадим остават 430 кг.
Следващият важен компонент е двигателят. Повечето мотори вече са с тегло под 100 кг, защото в тях се използват много леки и скъпи метали.
Главите и блоковете отдавна са от алуминий. Клапаните и други компоненти са от титан. За следващия сезон Ферари готви и блок от титан, но засега приемаме осреднени стойности от 98 кг за моторите, като е известно, че 12 кг от тях се падат на коляновия вал. По 1,5 кг тежат разпределителните валове.
Цялата изпускателна система има тегло от 7,60 кг колкото една видео уредба. Любопитно е, че тя все още се прави на ръка от майстори, които изковават стоманените листове в ауспуси.
Едно бутало заедно със сегментите тежи около 38 гр, или колкото чаена лъжичка.
………….