Начало Рали Крис Мийк може да кара за Ситроен в рали Финландия

Крис Мийк може да кара за Ситроен в рали Финландия

64
0
Крис Мийк

Крис Мийк може да се върне в световния рали шампионат за рали Финландия и да кара заводски Ситроен DS3 WRC. Бившият пилот на Мини остана без работа, когато BMW изтеглиха подкрепата си за Продрайв и заводския тим на марката в световния рали шампионат. Сега обаче е в списъка за евентуални заместници на Халид Ал-Касими през лятото, който няма да може да участва заради дублиращ се със състезанието ангажимент в близкоизточния рали шампионат.

Крис Аткинсън бе на мястото на Ал-Касими в Мексико в началото на март. Той е другият пилот, когото Ситроен обмислят за Финландия.

Направих списък с характеристиките на Крис Мийк и Крис Аткинсън. Оказа се, че са с приблизително един и същи профил. Основната разлика е, че Аткинсън бе в Мексико миналата година и кара DS3 във Финландия през 2012-та. Тези два факта ме накараха да го предпочета за Мексико. Като скорост, отношения с екипа и куп други неща те са много подобни. И двамата могат да карат за нас във Финландия – обясни шефът на Ситроен Ив Матон.

Окончателно решение ще бъде взето след рали Португалия, което ще се проведе в края на втората седмица на април. Матон познава добре Мийк:

– Причината да е в списъка ни е опитът му с автомобили със задвижване на четирите колела, както и скоростта, която знам, че притежава.

Ирландецът тества DS3 WRC миналия сезон в Северна Италия. Освен това работи с групата PSA вече почти десетилетие и спечели титла в IRC с Пежо през 2009 г.

– Ив знае, че ще обърна света, за да се кача в колата му във Финландия. След теста ми с този автомобил преди няколко месеца му пратих съобщение, че бих продал баба си, за да се състезавам с него поне веднъж. Наистина много искам да го карам. Знам, че DS3 е абсолютно невероятен автомобил и отчаяно искам отново да съм част от спорта – коментира от своя страна Мийк.