Начало Рали Крум Дончев и Петър Йорданов триумфираха в рали Сливен

Крум Дончев и Петър Йорданов триумфираха в рали Сливен

130
0

Екипажът на Глобул рали тим Крум Дончев и Петър Йорданов  с Форд Фиеста R5 спечелиха 33-ото издание на рали Сливен – кръг от европейската купа и от националния рали шампионат.  Втори на подиума стъпиха лидерите в националния шампионат Димитър Илиев – Янаки Янакиев (Виваком рали тим) с Шкода Фабия S2000, които изостанаха на 35,8 сек., а трети е тандемът на казахстанския Astana и победители от рали България – Александър Салюк и Евхен Червоненко с Шкода Фабия S2000, но на огромната разлика от 3:48,7 мин.

Крум Дончев излезе начело още в първия ден на ралито, след второто минаване на скоростната отсечка Стара река.  В днешните две отсечки той само увеличи преднината си. На Българка 1 най-бърз бе Димитър Илиев, който изпревари с 1,2 сек. Крум. Още на следващия Ичера 1, Дончев прибави нови 10,5 сек. към аванса си, който се увеличи на 25,6 сек.  Второто минаване на споменатите два етапа отново бяха в полза на Дончев и Йорданов. Така Дончев спечели 8 специални етапа, победата и 14 бонус точки като лидер в класирането в двата дни. Димитър Илиев с 5 етапни победи, остана втори в Сливен и е лидер в класирането. Той води със 146 т. пред Крум, който вече е със 130. Така след месец, на последното рали Стари столици в Шумен ще се кара на кило кръв и метър кожа.

За Крум това е пета победа в ралито, но е първа за сезона и с новата му кола Форд Фиеста R5. Очевидно той започна да свиква с нея, макар че в първите две отсечки не бе доволен от колата си, като се оплака от меко задно окачване и липса на стабилност в определени участъци. Докато вчера в последните етапи Митко караше на максимума, днес реши да не рискува, като видя, че трудно може да се справи с Крум и неговия Форд.

Зад двамата днес се разгоря битката за третото място в генералното класиране. Спечели я Александър Салюк и Йевхен Червоненко с Шкода Фабия S2000. Двамата започнаха деня четвърти и в първата отсечка стопиха 11 секунди от аванса на турския тандем Фатих Кара и Гюрай Карагар с ФИАТ Пунто S2000, който вчера бяха на трета позиция.  На Ичера 1 обаче Кара спука предна дясна гума и загуби 1:30 мин.,  което го смъкна на четвърто място зад Салюк. Инак Салюк дойде със самочувствието на завоевател и се фукаше, че ще спечели. Много бързо обаче сви ушите и дори навигаторът му спря да търси причини за ядовете в българските съдии, които не знаели английски. Една спукана гума и тежките етапи из Сливенския Балкан го укротиха. Днес на два пъти излитаха от пътя и се връщаха, но все пак стъпиха на подиума, измествайки турците.

На 5-а позиция и първи при автомобилите с две задвижващи колела са Мирослав Ангелов – Петър Илиев (Мегапорт) с Рено Клио RS R3. Миро прави отлично каране, макар да имаше леки инциденти. Той спечели битката не само с прекия си конкурент Антон Титов – Венцислав Мирчев (Октан рейсинг) със Ситроен DS3 R3T, но и с месните асове – дуетът Георги Василев и Стефан Добрев (Булсим) с Мицубиши Лансер Ево 8, които станаха 6-и, а 7-и бе Антон Титов. На финала обаче трите екипажа бяха на 5 сек. един от друг. Топ 10 допълват гърците Василис Каравасилис – Константинос Милиадис с Хонда Сивик R2000,  Дилян Станков – Младен Карчев (Булсим) със Ситроен Саксо и Стефан Желязков – Иван Турлаков (Булкам рейсинг) със Ситроен Саксо.