Начало MotoGP News KTM представи новия тийм мениджър в MotoGP

KTM представи новия тийм мениджър в MotoGP

17
0
Аки Айо, КТМ
Аки Айо, снимка КТМ

KTM представи новия мениджър на тима в MotoGP Аки Айо. Финландецът ще заеме тази длъжност от началото на 2025 г. Айо идва на мястото на напускащия Франческо Гуидоти.

Днес KTM обяви, че Аки Айо ще поеме ролята на мениджър на отбора в своя заводски отбор от следващия сезон. Финландецът ще се оттегли от сегашната си позиция на ръководител на собствения си отбор Айо Моторспорт в класовете Moto2 и Moto3 и ще насочи усилията си в премиерния клас.

Айо ръководи собствения си отбор в състезанията за Гран при повече от две десетилетия. През 2012 г. той започна едно наистина успешно сътрудничество с KTM през 2012 г. Същата година той спечели първата световна титла в Moto3 с модела KTM RC4. Айо Моторспорт спечели още две шампионски титли в клас Moto3 (през 2016 г. с Брад Байндър и 2021 г. с Педро Акоста) и осигури идеалната платформа за талантите, които излизат от Купата на новаците на Ред Бул. Програмата на Айо в Moto3 помогна на шестима пилоти да направят пробив в MotoGP. Освен Байндър и Акоста, тук влизат още Мигел Оливейра, Хорхе Мартин, Раул Фернандес и Джак Милър

През 2017 г. Айо разшири представителството на КТМ в Moto2 и. През последните три години неговият тим постоянно печели титлите в средния клас. По този начин австрийският производител наложи доминация и в тази категория на световния шампионат по мотоциклетизъм.

Догодина Айо получи повишение ще поеме задълженията на мениджър на отбора в MotoGP. Неговите задълбочени познания за компанията, персонала и състезателите, както и философията за печелене на шампионати, ще изведат представителството на KTM в MotoGP на следващото ниво. KTM търси последните няколко процента от представянето си, за да се бори последователно за трофеи. Марката вярва в духа и организацията на Аки, за да се случи това.

„За мен е чест, че ми предложиха тази страхотна нова роля и възможност да работя в MotoGP с Ред Бул и КТМ. В момента шампионатът е на много високо ниво. Затова трябва да продължим да работим в много области и да използваме силните страни, които имаме, за да изградим този пакет на КТМ до още по-добър стандарт“, сподели Айо.

„Трябва да продължим да натискаме. Смятам, че този проект вече има много добри парчета за да бъде точно на върха. Просто трябва да ги управляваме по най-добрия начин. Благодаря на Щефан, Хуберт, Пит и Йенс, както и на всички в структурата на KTM“, добави финландецът.

„Имаме специални отношения и много тясно сътрудничество с Аки. Затова сметнахме, че това е най-доброто решение да продължим проекта MotoGP. Казвал съм го и преди и ще го спомена отново: той вярваше в нас, когато тъкмо влизахме в този падок, така че доверието и приятелството са несравними“, заяви Пит Бейрер

„Успехът на неговия отбор говори сам за себе си. Той е печелил титли и с двамата пилоти, които ще бъдат в бокса през 2025 г. Тези знания са само част от набора от умения, които той ще донесе. Знаем, че можем да разчитаме на много родословието ни. Разбира се, Аки познава нашата компания и начина, по който се състезаваме. Наистина съм доволен и горд, че поемаме това предизвикателство заедно и продължаваме една история, която започна много отдавна и вече има толкова много успехи и страхотни истории“. добави моторспорт директорът на КТМ.

Айо ще замени досегашния тийм мениджър на КТМ в кралския клас Франческо Гуидоти. Малко след края на вчерашния старт в Индонезия стана ясно, че италианецът напуска марката след финала на сезона.