Начало Рали Кубица спечели Янеррали

Кубица спечели Янеррали

34
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица спечели първия кръг от европейския рали шампионат – Янеррали, който бе дебют за него с новия му отбор. Полският пилот се присъедини към екипа на М-Спорт за сезон 2014 г. и използва първия старт за годината като подготовка преди стартиращото следващата седмица рали Монте Карло.

Кубица положи сериозни усилия, за да победи в състезанието. Чешкият шампион Вацлав Печ (Мини) му отне лидерството рано в неделя, докато полякът имаше проблеми с прегряващи спирачки и получи 10-секундно наказание за фалстарт. Печ поддържаше аванс, като Роберт му взимаше по малко в следобедните отсечки от последния ден. Решаващ обаче се оказа последният етап. За него Кубица заложи на комбинация от две зимни и две гуми с шипове, докато Печ избра само сликове. Така полският пилот се оказа с половин минута по-бърз от съперника си и взе победата с преднина от 19,9 сек – след като бе на 11,8 сек назад в началото на финалната скоростна дистанция.

Раймунд Баумшлагер (Шкода) зае последното място на подиума. Той бе на 1:38.9 сек зад Кубица.

Ралито е невероятно трудно и затова победата носи такова голямо удовлетворение – коментира Кубица след финала. – Условията се променяха непрекъснато и изискваха максимална концентрация. Екипът ни използва надпреварата като подготовка за предстоящия първи WRC старт в Монте Карло.

Печ обясни, че непрекъснато е карал на лимита, за да поддържа аванса си спрямо Роберт и Баумшлагер, както и че грешката в края на състезанието си е по негова вина:

Играх на покер с гумите и не се получи…

Баумшлагер каза от своя страна, че е доволен от представянето си, тъй като е демонстрирал способността си да поддържа темпото на първите в колоната.

За съжаление повреда в електрониката ни върна назад, така че всъщност съм дори щастлив от третото място – допълни той.