Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер най-бърз в квалификацията в Азербайджан, Пиастри втори, провал за Норис

Льоклер най-бърз в квалификацията в Азербайджан, Пиастри втори, провал за Норис

6135
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Пирели

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Гран при на Азербайджан. Пилотът на Ферари записа време за 1:41.365 мин. Втори и трети се класираха Оскар Пиастри (Макларън) и Карлос Сайнц също с Ферари. Междувременно претендентът за титлата Ландо Норис (Макларън) отпадна още в Q1.

Чудесни бяха условията преди началото на днешната квалификация. Температурата на въздуха беше 28 градуса, а тази на асфалта- 38. Нямаше вероятност за валежи по подобие на вчерашните две свободни тренировки.

Почти всички пилоти напуснаха бокса след старта на квалификацията в Азербайджан. Това спомогна за образуването на сериозен трафик, особено в по-тясната част на пистата.

Перес поведе след първите опити на състезателите. Мексиканецът записа време за 1:43.213 мин. с гуми софт. Всички бяха с меките гуми на Пирели, с изключение на Хамилтън и Ръсел, които залагаха на средно твърдите.

Льоклер поведе в класирането с обиколка за 1:42.775 мин. Пилотът на Ферари се възползва от състоянието на пистата, което ставаше все по-добро. Пилотите на Мерцедес направиха питстоп за меки гуми, след като рискът с медиум не проработи. Колапинто показваше добро темпо и се намираше в топ 5. В зоната на изпадащите пък бяха Цунода, Строл, Окон, Ботас и Жу. Сайнц пък допусна грешка и загуби една обиколка.

До края на Q1 имаше сериозни размествания в челото. Льоклер остана първи, следван от Албон и Пиастри. В зоната на изпадащите пък се оказаха Рикиардо, Норис, Ботас, Жу и Окон. Състезателят на Макларън се отказа от последната си обиколка и се отправи към бокса

Пиастри записа първата най-добра обиколка след старта на втория сегмент от квалификацията в Азербайджан. Австралиецът веднага беше изпреварен от Верстапен и Перес. Трикратният световен шампион записа време за 1:42.042 мин. Льоклер и Сайнц дадоха съответно шесто и девето време. В зоната на нокаута бяха Колапинто, Алонсо, Гасли, Цунода и Строл.

Льоклер опит да оглави класирането, но остана втори на 14 хилядни от върха. Колапинто също записа силен резултат и си гарантира място в Q3. Същевременно участието си в квалификацията в Азербайджан приключиха Беърман, Цунода, Гасли, Хюлкенберг и Строл.

Всички пилоти напуснаха бокса след началото на Q3 в Азербайджан. Пилотите на Уилямс излязоха точно пред Перес и накараха мексиканеца да спре. Не се знае дали ситуацията ще се разследва от стюардите.

Льоклер зададе темпото след първите опити на пилотите в Q3 на пистата в Азербайджан. Пилотът на Ферари записа време за 1:41.610 мин. Зад него бяха Сайнц, Пиастри, Ръсел, Перес и Верстапен. Нидерландецът допусна грешка на изхода на един от завоите в трети сектор на трасето.

Албон пръв излезе на пистата в края на Q3 в Азербайджан. Пилотът на Уилямс обаче спря на изхода на бокса заради оставена вентилационна система върху неговия болид. Албон успя да я премахне и предаде на един от маршалите. Това обаче му коства загуба на ценно време.

До финала на Q3 Льоклер подобри още веднъж своето време и записа 1:41.365 мин. Така той записа още един полпозшиън на пистата в Баку. Втори на повече от три десети остана Пиастри. Трети се класира Сайнц, следван от Перес, Ръсел и Верстапен. Местата до топ 10 бяха заети от Хамилтън, Алонсо, Колапинто и Албон.