Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз в квалификацията в Белгия, Льоклер тръгва от полпозишън утре

Верстапен най-бърз в квалификацията в Белгия, Льоклер тръгва от полпозишън утре

7144
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията в Белгия. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка за 1:53.159 мин. Той обаче ще потегли 11-ти в утрешната Гран при заради наказанието, което получи вчера. Така от полпозишън утре ще потегли Шарл Льоклер с Ферари. Зад него останаха Серхио Перес (Ред Бул) и Люис Хамилтън с Мерцедес.

Условията преди началото на квалификацията отново бяха доста хладни. Температурата на въздуха беше 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 22. За разлика от последната тренировка, над пистата не валеше толкова силен дъжд.

Норис пръв се нареди на изхода на бокса. Зад него се наредиха колегите му, Пилотите на Хаас заеха странна позиция. Тези на Ферари излязоха последни на мократа писта в Белгия. Всички участници бяха с гуми интермедия. Същевеременно се получи информация за валежи в следващите 10 мин.

Норис записа първата най-добра обиколка за 1:58.894 мин. Британецът веднага беше изместен от Хюлкенберг и Пиастри. Алонсо даде второ време, както и Гасли. Верстапен на свой ред поведе, след като записа обиколка за 1:56.003 мин. Същевременно под чертата бяха Хюлкнеберг, Норис, Жу, Строл и Ботас

С напредване на Q1 пистата ставаше все по-добра, което позволи подобряване на времената. Верстапен остана начело пред Льоклер, Рикиардо и Перес. Норис бе извикан в бокса за нов комплект интермедия, докато Пиастри поведе.

Верстапен си върна първото място в заключителната фаза от Q1 в Белгия. Трикратният световен шампион се оплака от поведението на Жу в последния сектор на трасето. Същевременно Ръсел се намираше в зоната на изпадащите и беше в бърза обиколка. В крайна сметка от първия сегмент на сесията отпаднаха Хюлкенберг, Магнусен, Цунода, Сарджънт и Жу.

Пистата започна да става все по-суха в началото на Q2 в Белгия. Въпреки това имаше участъци, на които имаше повече вода. Състезателите веднага напуснаха бокса след светването на зеления светофар. Верстапен съобщи по радиото, че има леки капки дъжд.

Албон поведе в класирането, преди да бъде изместен от Норис. Верстапен обаче продължаваше отличното си темпо на изсъхващото трасе и записа 1:53.857 мин. Сайнц даде 10-то време, докато Льоклер остана едва 14-ти след първия си опит. Заедно с него в зоната на изпадащите бяха още Ръсел, Гасли, Ботас и Строл.

Във втората половина от Q2 дъждът на трасето започна да се засилва. Верстапен подобри постижението си, както и Ръсел. Льоклер и Сайнц дадоха трето и четвърто време. Другите пилоти също подобряваха времената си.

До края на Q2 отново имаше сериозно разместване в подреждането. Първи под чертата остана Албон. Зад него се наредиха Гасли, Рикиардо, Ботас и Строл. Пилотът на Уилямс остана на само три хилядни от десетия Серхио Перес.

Хамилтън пръв напусна бокса след началото на Q3. Пилотът на Мерцедес беше следван от Ръсел, Пиастри, Норис и др. В същото времето около пистата в Белгия започна да се стабилизира. Някои състезатели бяха с използвани интермедии.

Хамилтън поведе с време за 1:54.011 мин. Пиастри и Ръсел бяха втори и трети. Перес поведе в класирането, преди да бъде изместен от Верстапен. Трикратният световен шампион летеше на изсъхващото трасе и записа време за 1:53.159 мин. Сайнц и Льоклер останаха седми и осми, а Норис- четвърти

Във втората фаза от Q3 Сайнц допусна грешка и не успя да подобри времето си. Льоклер даде втори резултат, докато Верстапен не подобри обиколката си. Така нидерландецът ще потегли 11-ти утре, а Льоклер- от полпозишън. До него на първа редица в утрешната надпревара ще застане Перес

Трети и четвърти в Гран при на Белгия ще потеглят Хамилтън и Норис, следвани от Пиастри и Ръсел. Останалите места в сесията бяха заети от Алонсо и Окон.