Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис спечели квалификацията в Испания, Верстапен на 20 хилядни зад него

Норис спечели квалификацията в Испания, Верстапен на 20 хилядни зад него

5770
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис спечели квалификацията за Гран при на Испания. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:11.383 мин. Втори на само 20 хилядни завърши Макс Верстапен с Ред Бул. Третото място беше за Люис Хамилтън (Мерцедес).


Чудесни бяха условията преди началото на квалификацията за Гран при на Испания в F1. Температурата на въздуха беше 24 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 38. Тези стойности бяха малко по-ниски в сравнение с третата свободна тренировка.


Първи на пистата излезе Гуаню Жу. Състезателят на Заубер направи обиколка за 1:14.344 мин. Постижението му веднага беше подобрено от Рикиардо, Строл, Цунода и Сарджънт. Същевременно останалите пилоти също излязоха на пистата.

Верстапен поведе с напредване на първия сегмент от квалификацията в Испания. Нидерландецът записа обиколка за 1:12.306 мин. Малко след това Льоклер излезе начело с време за 1:23.257 мин. Сайнц даде четвърто време, като пред него беше Норис. В зоната на изпадащите се намираха Цунода, Жу, Магнусен и Сарджънт.

Първите 7 пилоти в подреждането останаха в бокса 4 мин. преди края на Q1 в Испания. Албон и неговите колеги се върнаха на пистата с чисто нови меки гуми. Англо-тайландският състезател даде 12-ти резултат, докато съотборникът му оставаше в бокса. В последните 2 мин. повечето пилоти се върнаха на пистата, с изключение на Льоклер, Верстапен, Норис и Сайнц.

До края на Q1 имаше размествания във втората половина на класирането. В крайна сметка от сесията отпаднаха Магнусен, Цунода, Рикиардо, Албон и Сарджънт.

Строл пръв напусна бокса след започването на втория сегмент от квалификацията в Испания. Канадецът записа първата най-добра обиколка в сесията за 1:13.630 мин. Строл веднага беше изместен от Окон и Перес, преди Гасли да поведе. Хюлкенберг даде трето време. След това на първо място бяха Льоклер, Пиастри, Сайнц, Норис и Верстапен. Трикратният световен шампион направи обиколка за 1:11.653 мин. Хамилтън даде 13-то време, но той беше с гуми от Q1

Във втората половина от Q2 Хамилтън даде второ време, а Ръсел- трето. Верстапен, Норис, Льоклер и Сайнц останаха в бокса и не подобриха постиженията си. Гасли и Окон намериха място в топ 10. Алонсо подобри резултата си, но това не беше достатъчно. По този начин двукратният световен шампион стана първият отпаднал пилот в Q2. Към него се присъединиха Ботас, Хюлкенберг, Строл и Жу.

Перес пръв напусна бокса след старта на Q3. Мексиканецът беше с ползвани меки гуми на Пирели. Малко след това на пистата бяха и неговите съперници, с изключение на Хамилтън и Ръсел. Перес записа първата най-добра обиколка за 1:13.061 мин. Мексиканецът беше изместен от Окон, Пиастри, Сайнц и Верстапен. Пилотът на Ред Бул закова хронометъра на 1:11.673 мин. Втори беше Норис. следван от Сайнц, Льоклер и Пиастри. Хамилтън даде трето време, а Ръсел- четвърто. Пиастри загуби обиколката си заради нарушаване на границите на пистата в Испания.

След кратка пауза пилотите се върнаха на пистата за финални опити в Q3. Те щяха да определят пълната стартова решетка за утрешното състезание.

Пиастри опита да запише обиколка и имаше много добър първи сектор. Австралиецът обаче допусна грешка и мина през чакъла. Сайнц даде второ време, преди да бъде изпреварен от Льоклер. Верстапен подобри постижението си. Норис обаче изпревари нидерландеца с 20 хилядни и грабна полпозишъна. Трети и четвърти се класираха Хамилтън и Ръсел. Зад тях бяха Льоклер и Сайнц. Топ 10 допълниха Гасли, Перес, Окон и Пиастри.