Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Унгария

Хамилтън на полпозишън в Унгария

6850
0
Хамилтън Полпозишън Унгария
Снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели 90-я полпозишън в кариерата си. Той постигна и нов рекорд на пистата с 1:13.447. На десета зад него се класира Валтери Ботас с другия Мерцедес. Трети и четвърти в квалификацията на над секунда зад пилотите на Мерцедес завършиха съответно Ланс Строл и Серхио Перес. Миналогодишният победител в квалификацията, Макс Верстапен, е едва седми.

Преди началото на квалификацията от рейс контрола предупредиха за 90% вероятност от превалявания. Затова отборите бързаха да изкарат колите си още в самото начало на Q1, за да се възползват от сухата писта.

Преди началото на квалификацията повечето пилоти се наредиха в колона зад Макс Верстапен. Той бе и първият, записал обиколка от 1:16.136, която бързо бе подобрена от пилотите на Мерцедес и Рейсинг Пойнт.

Рено поеха риск, тъй като бяха единственият отбор, който не изкара колите си в самото начало. Те все пак излязоха няколко минути по-късно.

5 минути преди края на първата част от квалификацията Алекс Албон беше под риск от отпадане. Той се оплака по тийм радиото, че колата не е стабилна в първи и втори завой.

Макс Верстапен пък помоли двигателят му да бъде проверен.

3 минути преди края на Q1, Джордж Ръсел направи страхотна обиколка и излезе 3ти в моментното класиране. И той и съотборникът му, Николас Латифи, в крайна сметка успяха да се класират за втората част от квалификацията.

В Q1 отпаднаха Кевин Магнусен (Хаас), Данил Квят (Алфа Таури), Ромен Грожан (Хаас), Антонио Джовинаци (Алфа Ромео) и Кими Райконен (Алфа Ромео).

Джордж Ръсел първи излезе на пистата във втората част на квалификацията и направи обиколка от 1:15.698. Това е с 1 десета по-бавно от обиколката му в Q1. Тя бързо бе подобрена от двете коли на Рейсинг Пойнт, които караха с гумите медиум. Голяма част от останалите отбори също опитаха да направят най-бързите си обиколки с този тип гуми, включително и Рено.

Макс Верстапен се оплака по радиото от недозавиване със средно твърдите гуми. Гасли пък имаше проблем с двигателя, за който му бе съобщено по радиото, че няма как да бъде оправен по време на квалификацията.

В края на Q2, пилотите на Рейсинг Пойнт излязоха отново с гуми медиум.

Перес не успя да подобри времето си, но успя да премине в последната част от квалификацията. Шарл Льоклер беше в зоната на отпадане, но с последната си обиколка успя да излезе четвърти. И двете Ферарита стигнаха до Q3.

Голямата изненада бе отпадането на Александър Албон. Той смята, че обиколката му е била провалена, заради трафика на пистата.

От Q2 отпаднаха Даниел Рикиардо (Рено), Джордж Ръсел (Уилямс), Александър Албон (Ред Бул), Естебан Окон (Рено), Николас Латифи (Уилямс).

Пилотите побързаха да излязат в Q3, отново заради вероятността от превалявания. Ланс Строл направи обиколка за 1:14.671.

Люис Хамилтън подобри рекорда на пистата с първата си бърза обиколка в третата част от тренировката. Той я направи за 1:13.613, което е с почти секунда под предишното най-добро постижение!

Обиколката на Серхио Перес бе изтрита заради излизане от ограниченията на пистата в четвъртия завой.

В края на Q3 Хамилтън завърши първи пред съотборника си. Ланс Строл и Серхио Перес се класираха трети и четърти, а зад тях се наредиха двете Ферарита. Седми е Верстапен. Двата Макларъна завършиха осми и девети, а последен в Q3 без да направи обиколка завърши Пиер Гасли.