Начало Избрани Латифи поставя състезателната си кариера на пауза

Латифи поставя състезателната си кариера на пауза

989
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Николас Латифи поставя състезателната си кариера на пауза. Канадецът обяви в социалните мрежи, че окача каската си и ще се фокусира върху своето образование.

Латифи направи дебюта си в F1 през 2020 г. с екипа на Уилямс. 28-годишният канадец прекара няколко кампании във Формула 2 и бе резервен пилот на Форс Индия и Уилямс. Латифи финишира на второ място в крайното класиране в F2 за 2019 г. Това му помогна да си гарантира суперлиценз, след което стана титулярен пилот на тима от Гроув

Канадецът има тежка новобранска кампания с трудния за управление болид на Уилямс. Латифи не успя да спечели нито една точка, като най-добрите му класирания бяха две 11-ти места.

Следващата година Латифи отново изпитваше затруднения в началото. 28-годишният канадец отново изоставаше от своя съотборник Джордж Ръсел и не намираше място в зоната на точките. Това обаче се промени малко преди началото на лятната пауза. Тогава Латифи спечели първите си точки в F1 след като финишира седми в Гран при на Унгария. Канадецът бе девети в следващия старт в Белгия. Това в крайна сметка бяха единствените класирания в топ 10 за него през сезон 2021.

Латифи остана част от Уилямс и през миналия сезон. Канадецът обаче записа само едно класиране в топ 10. Това се случи по време на дъждовната Гран при на Япония. В крайна сметка той бе освободен от Уилямс в края на сезон 2022 за сметка на Логан Сарджънт.

Латифи бе състезател, който не бе харесван от феновете. Канадецът бе наричан „платен пилот“ заради факта, че има солидни спонсори зад гърба си. Той също така стана мишена на много шеги в интернет заради своите катастрофи.

Най-известният инцидент на бившия пилот на Уилямс бе в Абу Даби 2021. Тогава той се удари в стената няколко обиколки преди финала. В същото време на трасето излезе кола за сигурност. След това състезанието бе рестартирано в последната обиколка, което позволи на Макс Верстапен да изпревари Люис Хамилтън.

Латифи бе смятан за основния виновник за поражението на Хамилтън. Канадецът призна, че се е страхувал за живота си след като е получил редица обиди и смъртни заплахи в интернет

Бившият пилот от F1 не бе много активен в социалните мрежи след като напусна спорта. Вчера той написа съобщение в Туитър. В него той обяснява, че бъдещите му планове не са свързани с моторните спортове.

„Здравейте всички. Знам, че тази година бях доста мълчалив в социалните мрежи. Виждал съм много съобщения от поддръжници по целия свят, които питат какво съм намислил и какви ще бъдат плановете ми за бъдещето. От скоро имам някои новини, които бих искал да споделя с всички вас“, се казва в съобщението на Латифи.

„Много рано реших, че няма да имам никакви състезателни планове за 2023 г. Определено се чувствах много странно, че нямам същата рутина, в която бях повече от половината си живот. Знаейки, че няма да бъда зад волана на състезателна кола тази година, бях започнал да мисля какво може да бъде следващото предизвикателство за мен, независимо дали това включва състезания или нещо съвсем различно.“

„Реших, че за непосредственото бъдеще искам да отделя малко време, да преследвам различен път и да се съсредоточа върху нещо друго“, продължи Латифи. „Винаги съм имал силен интерес към света на бизнеса. Също така винаги съм казвал, че това е нещо, което щях да уча в университета, ако не бях тръгнал по друг път. Имайки това предвид и знаейки, че може би си взимам почивка от състезанията, реших, че искам да запиша магистърска степен по бизнес администрация (MBA) и да се съсредоточа върху нещо, което ще трансформира следващата фаза от живота ми. MBA винаги е било нещо, което съм обмислял да направя след като приключа състезателната си кариера, дори ако това беше в края на 30-те и началото на 40-те ми години.“

Латифи разкри, че е приет в програмата „MBS“ на „London Buisness School“ и ще започне обучението си следващия месец

„Вземайки решение в началото на годината, че MBA е това, което исках да преследвам, започнах да посвещавам времето си на проучване на бизнес училища. Искам да видя кои от тях биха били подходящи, да подготвя заявление за тях и да уча за GMAT (тест, изискван от повечето бизнес училища, който върви с кандидатурата). Това не беше лесен процес и отне много месеци! Всеки, който е преживял кандидатстване в бизнес училище, знае колко трудно може да бъде това нещо“, завърши Николас Латифи.