Начало Рали Латвала докосва победата в Уелс след отпадането на Льоб

Латвала докосва победата в Уелс след отпадането на Льоб

42
0
Яри-Мати Латвала

И в последния ден на рали Уелс драмите по тежките скоростни отсечки продължават – Себастиен Льоб отпадна от надпреварата след удар с автомобил на зрител, пътуващ в погрешна посока. Пилотът на Ситроен спечели предсрочно осмата си титла в световния шампионат (Мико Хирвонен не продължи след удар в петък), но продължаваше да се бори с Яри-Мати Латвала за победата във финалния кръг от сериите. При преминаването на връзката между 19-ти и 20-ти етап обаче екипажът Льоб/Даниел Елена претърпя… пътнотранспортно произшествие. От Ситроен потвърдиха, че автомобилът DS3 е прекалено зле повреден, за да успее да продължи.

Това на практика дава на Латвала победата в Уелс, но финландецът трябва да внимава изключително много до финала на надпреварата, взела толкова много жертви досега.

Изминаха 18 месеца от последната ми победа и страшно много искам успеха тук – коментира Яри-Мати. – Трябват ми правилни настройки на колата, но съм уверен в себе си, а и мисля, че е добре, че ще минаваме първи по отсечките.

Малко по-късно новината за катастрофата на Льоб дойде като шок за него, но пък свали напрежението от плещите му и дори позволи малко да намали темпото.

Втори във временното подреждане в средата на четвъртия ден вече е Мадс Остберг. Той и екипът му закрепиха ситуацията с двигателя, така че да издържи до края, след като вчера едва се добра до вечерния сервиз. Норвежецът е на повече от 3 минути пред третия – Хенинг Солберг с три оставащи до финала отсечки.

Може и да не заслужаваме второто място, но поне съм доволен от представянето ни – заяви Мадс.

Солберг пък е на малко повече от 20 секунди пред Крис Мийк, а състезателят на Мини е твърдо решен да опита да го догони. Все пак в настоящата ситуация вече става дума за подиум. Матьо Уилсън и От Танак са пети и шести в класирането. Следобед екипите ще изминат същите три етапа като отпреди обяд, като се очаква финалът да е около 15 часа местно време.