Начало Рали Латвала най-бърз в шейкдауна в Португалия, отхвърлиха протеста на Ожие и М-Спорт

Латвала най-бърз в шейкдауна в Португалия, отхвърлиха протеста на Ожие и М-Спорт

91
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала с Тойота беше най-бърз в шейкдауна на рали Португалия, 6-и кръг от първенството на WRC. Финландецът измина дългия 4.60 км пробег Балтар за 3:03.5 мин и изпревари само с 0.3 сек шампиона и лидер в генералното класиране тази година Себастиен Ожие с Форд Фиеста от екипа на М-Спорт.

Същото време като французина постигна и Тиери Нювил с Хюндай i20. След него 4-и и 5-и също с равни времена се наредиха Крис Мийк със Ситроен C3 и Андреас Микелсен с Хюндай. Шести остана Хейдън Падън с Хюндай, следван от финландското дуо на Тойота – От Танак и Есапека Лапи. Всички пилоти в топ 8 се събраха в една секунда.

„Състезанията през пролетта досега бяха трудни за мен и искам да използвам това рали като повратна точка за сезона, каза Латвала. – Искам да завърша, да направя чисто рали, като в същото време намеря нужната скорост. Смятам, че колата е достатъчно конкурентна. Направих 3 минавания днес и нямаше нужда да правя промени. Обикновено това означава, че настройките са точни.“

Ожие пък получи неприятна новина след шейкдауна, че протестът на тима му след рали Мексико е отхвърлен. Себастиен загуби 2-ото си място и 4-те спечелени точки от специалния етап в края на ралито, след като му беше наложено наказание от 10 сек за удряне на шикан и съкращаване на трасето. Преди кръга в Португалия Обие има 10 точки аванс пред Нювил.