Начало Рали Латвала триумфира в Корсика

Латвала триумфира в Корсика

38
0

Яри-Мати Латвала спечели рали Корсика във Франция и записа 3-ата си победа за сезона във WRC. Финландецът се възползва максимално от проблемите на своя съотборник във Фолксваген и осигурил си вече титлата Себастиен Ожие, за да грабне едва 2-ия си успех в кариерата на асфалтово рали. Ожие отпадна след края на втория ден заради проблем с превключването на предавките и получи наказание от 10 минути, което го извади от битката за челните позиции. В крайна сметка 3-кратният първенец завърши 15-и.

Успехът на Латвала обаче не дойде лесно. До края на 3-ия ден финландецът се бореше с Елфин Еванс от М-Спорт Форд, като разликите бяха минимални. В последния неделен ден обаче пилотът на Фолксваген взе нещата в свои ръце и натрупа 43.1 сек аванс пред съперника, си въпреки че не беше най-бърз в нито една от 3-те отсечки за деня.

Третия заводски пилот на немския тим Андреас Микелсен също кара много силно в последния ден и в края доближи Еванс само на 9.8 сек преди последния пробег. В него норвежецът даде яко газ и дори след 2-ата контрола водеше с 8.3 сек пред Еванс като общо време за ралито, но уелсецът направи страхотни последни километри и си запази 2-ата позиция с преднина от 3.2 сек.

Четвърти остана Крис Мийк със Ситроен DS3, който водеше здрава битка с Кевин Ейбринг от Хюндай, но последният катастрофира в 8-ата отсечка и отпадна. Така 5-ото място зае друг пилот на Хюндай – Хейдън Падън. След него се нареди Мадс Остберг със Ситроен, следван от направилия страхотно завръщане в точките след спуканата гума в 3-ата отсечка Дани Сордо (Хюндай). Испанецът мина пред Бриан Буфие (8-и) в последната отсечка.