Начало Рали Льоб поддържа аванса си във Франция

Льоб поддържа аванса си във Франция

41
0
Себастиен Льоб

Себастиен Льоб (Ситроен) поддържа аванса си в рали Франция – след общо 11 отсечки той води точно с 30 секунди пред Яри-Мати Латвала (Форд) и с 49 сек пред съотборника си Мико Хирвонен.

Денят бе наистина драматичен до обяд, а организаторите отмениха 12-ия етап от надпреварата заради зрители на трасето. Колите преминаха в нормално темпо и се отправиха към сервиза.

Наистина е трудно – настояваше Льоб още след първото съботно изпитание за скорост. – Има някои бързи, но неравни участъци, които не ми допадат. После увеличихме аванса си, което е добре. Важното е да запазим добър ритъм и именно това се опитваме да правим. В последната дистанция пътят бе нещо средно между сух и влажен и не знаех какво е сцеплението. Затова внимавах и не започнах агресивно, а след това имах и известни грижи.

В началото на деня Латвала още поддържаше темпото на Льоб, но във втория етап днес допусна грешка.

Изведнъж стъпихме на мокро, което ме хвана неподготвен и излетяхме в канавката – обясни финландецът. – Опитвам да се боря, но Себастиен показва колко добър е на асфалт. Сега съм по-близо до него като представяне, но имам още много да работя, за да стана наистина бърз на тази настилка.

Неговите грижи обаче бяха нищо в сравнение с тези на съекипника му. Петер Солберг излетя от трасето още в първата отсечка за деня (девета за ралито). Норвежецът изхвърча в лозята, пресече пак пътя и влезе сред отсрещните лозя преди да се удари в стълб, който след това падна! Той се размина като по чудо със зрителите наоколо и след това дори успя да потегли.

Насър Ал-Атия (Ситроен) също претърпя инцидент, при който пострадаха зрители. Последствията бяха счупени крак и ръка, а катарецът страшно много съжаляваше за катастрофата.

Трети в генералното класиране е Хирвонен, а Тиери Нювил (Ситроен) прескочи Дани Сордо (Мини) и е на четвърто място. Белгиецът обаче може да получи наказание за проблем на една от контролите.

Позициите от шеста до десета се заемат от Мадс Остберг, От Танак, Евгени Новиков, Крис Аткинсън и Мартин Прокоп. Следобед предстои повторение на сутрешните четири отсечки.