Начало Рали Льоб излезе начело в Дакар след победа в 8-ия етап

Льоб излезе начело в Дакар след победа в 8-ия етап

41
0

Себастиен Льоб с Пежо излезе начело в рали Дакар при автомобилите след победа в 8-ия етап от надпреварата между Ююни и Салта. Първоначално състезателната отсечка трябваше да е дълга 493 км, но заради дъжд беше съкратена със 73 км. Французинът изпревари своя сънародник и съотборник Стефан Петерхансел с 3:35 мин в отсечката и така го задмина в генералното класиране, като има преднина от 1:38 мин. След първите две междинни контроли в класирането водеше Петерхансел, но кратко спиране към края на етапа му коства загуба на ценни минути.

Трети в пробега завърши друг пилот на Пежо – Сирил Депре (+5:13 мин), който заема същата позиция и в генералното класиране, като е на 17:17 мин зад Льоб. На 4-а позиция в етапа финишира Мико Хирвонен с Мини (+8:14 мин), следван от Жиниел де Вилиер с Тойота. Нани Рома с Тойота завърши 7-и, като остана на 4-о място в общото класиране, но вече е на 23:36 мин от водача.

При мотоциклетистите най-бърз беше Хоан Бареда Борт с Хонда. Той изпревари Матиас Валкнер с КТМ с 3:51 мин. Трети, само на 3 сек, зад австриеца, завърши лидерът в общото класиране Сам Съндърланд с КТМ. Така в него британецът е на почти 21 мин пред Пабло Кинтанила с Хускварна, който завърши 7-и в етапа. Трети е Андриан ван Беверен с Ямаха (+28:49 мин), а Валкнер излезе на 4-а позиция, на 34:14 мин от лидера. С етапната си победа Бареда Борт се изкачи на 9-о място, но заради наказанието си от 1 час е на 1.10:53 ч. от Съндърланд.

При камионите най-бърз в етапа бе Мартин ван ден Бринк с Рено, след като отсечката за тази категория бе съкратена само до 174 км заради лошото време. Холандецът изпревари Фредерико Вилагра (Ивеко) със 17 сек, а трети се нареди Едуард Николаев с Камаз (+42 сек). на 4-а позиция се класира Дмитри Сотников с Камаз, което му бе достатъчно да излезе начело в генералното класиране, изпреварвайки досегашния лидер Жерард де Рой с Ивеко. Последния завърши едва 9-и в етапа (+7:13 мин), с което се смъкна на 3-а позиция в общото подреждане (+2:20 мин), в което бе изпреварен и от Николаев.

В класа на ATV машините етапната победа бе за Игнасио Касале (Ямаха). Чилиецът остави на 5:39 мин зад себе си Сергей Карякин с Ямаха и на 7:16 мин Аксел Дютри с Ямаха. В генералното класиране води Карякин, който е на почти 7 мин пред Дютри. 3-и на 10 мин от водача е Касале.