Начало Рали Льоб триумфира в рали Испания, Ожие поведе в шампионата

Льоб триумфира в рали Испания, Ожие поведе в шампионата

99
0

9-кратният шампион Себастиен Льоб със Ситроен С3 спечели рали Испания, 12-и предпоследен кръг от първенството на WRC. Французинът, за който това бе 3-о за сезона рали, изпревари с 2.9 сек шампиона за последните 5 сезона Себастиен Ожие от М-Спорт с Форд Фиеста.

Льоб имаше аванс от 7.1 сек преди последните 2 отсечки, но завъртане в предпоследната намали преднината му на 3.6 сек. Във финалния пробег, който бе и специалният за състезанието – Power Stage, Льоб имаше постоянно недозавиване, но успя да запази лидерството пред Ожие.

Това бе първа победа за легендарния пилот от 5 години насам и общо 9-а в Испания. Второто място на Ожие обаче му бе достатъчно да излезе начело в шампионата преди последния кръг пред досегашния лидер Тиери Нювил с Хюндай.

Белгиецът завърши 4-и, след като в последния ден удари камък и повреди задното си дясно колело. Той бе изпреварен от Елфин Еванс от М-Спорт само с половин секунда. Ожие взе още 4 т. от второто си място от специалния етап, спечелен от От Танак с Тойота.

Така французинът спечели с 10 повече от Нювил този кръг и преди последния в Австралия води с 3 т. Шансове за титлата има още и Танак, който е на 23 т. зад Себастиен. Естонецът бе подпомогнат и от съотборника си Яри-Мати Латвала.

Финландецът водеше преди последния ден, но в него бързо изостана и реши в края на пропусне и Танак да завърши пред него – 6-и, за да запази От макар и малките си шансове за короната. Пети остана Дани Сордо с Хюндай.