Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Знаех, че имам темпото, за да грабна полпозишъна

Льоклер: Знаех, че имам темпото, за да грабна полпозишъна

1510
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер спечели квалификацията за Голямата награда на Азербайджан. Пилотът на Ферари записа най-добрата обиколка и си гарантира първа стартова позиция за утрешния ден. Льоклер призна, че това е „една от любимите му писти“ и че е бил много уверен в автомобила.

Льоклер показа отлична скорост още в първата тренировка. За нещастие, удар в стената му попречи да натрупа достатъчно пробег. Въпреки това състезателят на Ферари записа най-доброто време във втората свободна тренировка и даде сериозна заявка за днешната квалификация.

По-рано днес Льоклер завърши втори в последната свободна тренировка в Баку. Разликата между него и Джордж Ръсел беше само 13 хилядни. После победителят от Монца беше повикан при стюардите заради движение с висока скорост по време на жълти флагове. В крайна сметка Льоклер не беше наказан и се отърва само с предупреждение.

Льоклер прескочи с лекота първите два сегмента от квалификацията. В последната част той оглави класирането при първия си опит. После Льоклер подобри с още три десети времето и затвърди първата си стартова позиция за утре

„Това е една от най-любимите ми писти, Наистина много я харесвам. Уикендът не беше лесен с катастрофата в първата тренировка. Тя обаче не се отрази на увереността ми. Знаех, че имам темпото, за да грабна полпозишъна“, сподели Льоклер.

„Във втората тренировка имахме проблем с една от новите части на колата. Затова загубихме още половин час и не наваксахме тези обиколки. Темпото обаче беше там“, продължи пилотът на Ферари. „В квалификацията просто трябваше да седя далеч от стените. В последната обиколка дадох всичко от себе си и се получи много добре. Усещането в колата беше много добро, всичко беше страхотно. Невероятно е отново да съм на полпозишън тук.“

Льоклер записа четвърти пореден полпозишън в Азербайджан. Но досега победата все му избягваше. Утре той се надява най-накрая да се качи на най-високото стъпало на подиума и да донесе първи успех на Скудерията на това трасе.

„Първо и трето място е там, където искаме да сме на старта. Надявам се да можем да играем отборна игра, за да спечелим състезанието. В миналото сме имали проблеми в състезанията тук. Сега обаче имаме силна кола, така че се надявам най-накрая да спечелим.“

„Свършихме много добра работа на Монца, но трябва да започваме от нулата във всяко състезание. Утре очакваме състезание с повече проблеми и по-голяма деградация. Ще си напишем домашното тази вечер, за да се подготвим максимално“, заключи Шарл Льоклер.

Съотборникът на Льоклер Карлос Сайнц финишира трети в квалификацията по улиците на Баку. Испанецът затвърди доброто представяне на SF-24 от началото на уикенда.

„Направихме солидна квалификация. Като цяло денят е солиден. Двамата с Шарл имаме добри позиции за утре. Никога не съм бил на 100% тук и не съм показвал най-добрата си версия, така че третото място е добро. Състезателното ми темпо в тренировките изглеждаше силно, така че утре всичко е възможно“, каза Сайнц.