Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лоудън: F1 е на път да бъде определена като провалил се спорт,...

Лоудън: F1 е на път да бъде определена като провалил се спорт, ако не ограничи разходите

36
0
Греъм Лоудън

Формула 1 е на път да бъде определена като провалил се спорт, ако не въведе необходимите ограничения на разходите, заяви президентът и спортен директор на Маруся Греъм Лоудън.

Маруся е един от най-малките отбори в F1. Техният и този на Катерам бюджети са най-ниски от тези на всички останали отбори, участващи в Гран при – варират между 60 и 70 млн. евро, докато Ред Бул и Ферари разполагат за 2014 г. с повече от 400 млн. евро. По-големият проблем обаче е разпределението на дела от приходите, предназначен за екипите – системата е такава, че най-богатите отбори получават и най-голям дял от парите.

ФИА имаше планове да въведе ограничение на бюджетите от догодина. Идеята се провали, след като участващите в Стратегическата комисия на Формула 1 отбори – Ред Бул, Ферари, Макларън, Мерцедес, Уилямс и Лотус – й се противопоставиха. От останалите пет тима четири – Маруся, Заубер, Форс Индия и Катерам – изпратиха свое писмо до президента на федерацията Жан Тод с настояване да бъдат взети мерки за сваляне на харчовете. В резултат на това Тод свиква среща на всички F1 екипи на 1 май, малко след което ще има и ново заседание на Стратегическата комисия.

Всички искаме да видим Формула 1 да се разраства. Някои дисциплини постигнаха такова нещо в сериозни мащаби през последните 10 години и техният опит може да ни даде ценни уроци. Във всеки спорт важат два основни фактора: равномерно разпределение на финансовите средства и контрол на разходите. Не е задължително да е ограничение на бюджетите. Могат да бъдат приложени редица други механизми. Всички глобални спортове, демонстрирали сериозен растеж, са имали някаква схема в това отношение и са пожънали успех. В тях има страхотни надпревари, а точно това искат да гледат и феновете на Формула 1. Някои хора твърдят, че е прекалено сложно да се въведат финансови правила. Честно казано, това са пълни глупости. Финансовата отчетност е крайъгълен камък на търговията, а методите за контрол и счетоводство са изпитани – точно като проверката размера на крилата например или какъвто и да е друг подобен пример. Ако Формула 1 не постигне това, което имат други спортове, то тя може да бъде определена като провал. Защо това да е невъзможна стъпка за Гран при? Тя може и трябва да бъде направена. Говорим за мерки от години. Не може да е невъзможно за прилагане, дори имайки предвид краткосрочната болка на отделни хора – обясни Лоудън.

Главният изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис и шефът на Ред Бул в F1 са на мнение, че ограничение на бюджетите не може да бъде ефективно контролирано от ФИА. Досега важеше вътрешно споразумение между отборите, което обаче не налагаше някакви сериозни проверки. Появяващите се от време на време сигнали за нарушаването му също няма как да бъдат доказани.

Лоудън използва Макларън като пример за това, че досегашните мерки на практика не действат:

През годините намалихме разходите посредством промени в правилата – нямаше тестове, намален бе броят двигатели. И въпреки това Макларън публично обявиха (преди началото на сезона), че имат по-голям оперативен бюджет, откогато и да било, а това показва, че не става само с правилата. В крайна сметка най-добрите екипи с най-умните хора пак ще печелят, но Формула 1 би трябвало да отбелязва и награждава уменията като цяло, не само финансовата сила. Сега ситуацията е такава, че повечето доказателства сочат един път към решаването на проблеми – просто си купуваш решението.