Начало Автомобилни новини Lucid Air Sapphire с броня от U.S. Armor Group

Lucid Air Sapphire с броня от U.S. Armor Group

198
0
Lucid Air Sapphire с броня

Електрическите автомобили и бронираните каросерии сякаш се изключват взаимно. Въпреки това една американска компания вече представи такъв проект, базиран върху Lucid Air Sapphire.

Има автомобили, които се смятат за предопределени да бъдат оборудвани с бронирана каросерия. Тук на първо място са големите SUV модели и луксозните седани. И наистина, те доминират на пазара за бронирани пътнически машини. Много малко хора биха избрали чисто електрическо задвижване за своя автомобил със специална защита. Въпреки това американската компания U.S. Armor Group, която е специализирана в производството на подобни автомобили, сега представя точно такъв модел.  Това е Lucid Air Sapphire, който визуално не се различава от серийното изпълнение.

Върховата версия от серията електрически луксозни седани е получила подсилване на каросерията с помощта на композитни материали. Според американската компания те са „десет пъти по-здрави от балистичната стомана, но пет пъти по-леки“. Освен това има балистични дискове, изработени от прозрачен и ламиниран брониран материал. И двете трябва да могат да издържат на куршуми, изстреляни от Магнум 44. (Така че пътниците ще бъдат в безопасност от Мръсния Хари.) Ако пакетът бъде поръчан в този си вид, теглото се увеличава само със 175 кг. Въпреки това бронираният Lucid Air Sapphire не е лек. Автомобилът още в стандартното си състояние носи голяма батерия (118 киловатчаса бруто) и е пълен с луксозни детайли в оборудването. Така че теглото от 2,4 става почти 2,6 тона.

Още по-голяма защита при поискване

Всичко това се отнася за базовата версия, която се предлага на цена от 475 000 долара (в момента около 426 500 евро). Това я прави почти два пъти по-скъпа от серийния Sapphire (от 249 000 долара). При желание екипът може да подсили бронята. Тогава намиращите се на борда няма да се страхуват дори от мощни пушки, гранати и други взривни устройства.  U.S. Armor Group обаче все още не е предоставила информация за официалните класове на бронезащита, в които може да бъде категоризиран нейният Lucid Air Sapphire.

Но и това не е всичко. U.S. Armor Group оборудва електрическия седан с „непробиваем пакет за интернет/WLAN сигурност“, който трябва да накара хакерите да се отчаят. Освен това Lucid разполага с „най-съвременна технология. Докато шофирате, тя непрекъснато сканира за заплахи в близост, събирайки информация от над милион източника“. Тя дори може да се включи към системите на местната полиция и пожарна. Ако нещата се изострят, с едно натискане на бутона се осъществява връзка с U.S. Armor Group. Не липсват и допълнителни трикове на Джеймс Бонд, като дръжките на врати с електрошокова функция. Други предложения са алармата плюс защита от отровен газ, диспенсерът за лютив спрей или скритите отвори за оръжия.

Електрическото задвижване остава непроменено

Експертите по безопасност не са направили никакви промени по задвижващата система. Така трите електрически мотора на Lucid Air Sapphire продължават да осигуряват обща мощност от 920 кВт (1251 к.с.). Максималният въртящ момент е 1939 нютонметра. Динамичните характеристики са пострадали от по-високото тегло. Докато максималната скорост по заводски данни е 330 км/ч, U.S. Armor Group посочва „само“ „над 200 мили/ч“ (322 км/ч) за версията със специална защита. Според тяхната информация това все пак я прави най-бързия брониран автомобил в света. В директния дуел за ускорение срещу свръхбързия базов автомобил (официално 1,89 секунди от нула до 60 мили/ч, т.е. 96,6 км/ч) бронираният аналог би трябвало да загуби, но с  малко. Как бронирането се отразява на пробега (687 км според стандарта EPA), засега остава, за съжаление, неясно.