Начало Рали Мийк спечели рали Испания

Мийк спечели рали Испания

80
0
Фелипе Маса

Крис Мийк със Ситроен спечели рали Испания, 11-и кръг от световния рали шампионат за 2017 г. Северноирландецът направи забележително представяне в единствената надпревара от календара на смесена настилка. Той даваше силни времена в петъчните сутрешни отсечки на чакъл, а следобед увеличи темпото, осигурявайки си позиция в топ 3. Когато ралито премина на асфалт в събота, Мийк още в първата състезателна дистанция натисна и излезе пръв. След това внимаваше със скоростта си, контролирайки темпото и разликата спрямо съперниците зад себе си.

В началото на последния ден от надпреварата пилотът на Ситроен имаше 13 секунди аванс. Неделята се състоеше от 6 отсечки – 3 изпитания с по две преминавания. Мийк нямаше какво да гони в пауърстейджа и намали темпото, но бе достатъчно бърз за второ време в дистанцията, спечелена от Дани Сордо (Хюндай). Накрая авансът му бе почти половин минута. Зад него Себастиен Ожие взе второто място пред съотборника си в М-Спорт От Танак.

Финалът бе особено емоционален, тъй като съпругата и двете дъщери на Мийк го посрещнаха като победител.

„Беше изключителен уикенд”, коментира Мийк. „Не е важно колко пъти падаш, а колко пъти се изправяш. На мен ми се е налагало да се изправям неведнъж през кариерата си. Но винаги сме знаели, че C3 WRC е добър на асфалт, така че си осигурихме добра позиция в петък и след това натиснахме.”

„Спомням си как вървях по тези пътища преди 20 години, за да гледам през 1997 г. Колин Макрей. Не съм си и мечтал да карам рали автомобил тогава. Сега чувството е прекрасно. Освен това жена ми не пътува много по състезания, но моментът е много специален за двете ми малки момичета.”

„На отбора ни му липсва в голяма степен увереност. Вината за това е отчасти моя, друга се дължи на факта, че не бяхме достатъчно убедени в силите си на различен тип настилки. Сега обаче имаме достатъчно увереност и спокойствие за работа. С3 бе наистина изключителен този уикенд.”

Ожие бе трети в пауърстейджа и със спечелените точки вече е с 37 пункта аванс в генералното класиране пред излезлия втори Танак. Тиери Нювил отпадна по-рано след катастрофа.