Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко съзря конспирация между Окон и Мерцедес, Макс: Не ми пука, аз...

Марко съзря конспирация между Окон и Мерцедес, Макс: Не ми пука, аз съм победител

99
0
Естебан Окон,Макс Верстапен

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко съзря конспирация между Естебан Окон и Мерцедес, след като пилотът на Форс Индия удари Макс Верстапен по време на Гран при на Бразилия.

Инцидентът доведе до физически сблъсък след надпреварата, при който холандецът неколкократно блъсна Окон. След това и двамата бяха извикани при стюардите.

„Пилот на Мерцедес, на когото е обещано място за 2020 г. удря водещата кола – не е за вярване”, бе коментарът на Марко. „Някой можеше да му каже: „Ехо, това е лидерът, с нови гуми е, не го атакувай!””

Шефът на Форс Индия Отмар Шафнауер отхвърли твърденията на австриеца.

„Пилотите не мислят къде ще са през 2020 г. Естебан се включи по радиото и попита: „Може ли да се върна във водещата обиколка, защото съм по-бърз?” и ние отговорихме: „Да, давай”. В онзи момент имахме предимство с гумите, което щеше да трае и в следващите 5-6 обиколки. Макс какво правеше със своите гуми… Ние сме състезатели, Естебан трябваше да опита”, обясни Шафнауер.

Той бе категоричен, че французинът не би ударил друг пилот, за да подсигури кариерата си.

Междувременно Верстапен заяви, че изобщо не се интересува от гледната точка на критиците си.

„Не ми пука какво говорят хората, аз съм победител. Когато те извадят от състезанието по такъв начин и после получиш глупав отговор… Това не ми хареса. Всички изпитваме страст към спорта. Щеше да е странно да му стисна ръката. Окон имаше право да ме изпревари, но трябва, разбира се, да си внимателен. Според мен той пое твърде голям риск. Беше наказан, което според мен говори достатъчно. Естествено, впоследствие е лесно да се каже: „О, Макс, трябваше да оставиш място, дрън, дрън”. Но ситуацията е друга. Ние се състезаваме и не очакваш изостанал пилот да те извади от надпревара”, каза холандецът.