Начало Рали Мегапорт Рейсинг показа новата състезателна Škoda Fabia R5

Мегапорт Рейсинг показа новата състезателна Škoda Fabia R5

556
0

Най-расовият състезателен автомобил – Škoda Fabia R5, който печели победи в световния рали шампионат, дойде и в България. Колата бе  представена вчера на специална церемония от  Мегапорт Рейсинг и Еуратек – официален вносител на автомобилите Škoda у нас. Това стана в шоурума на вносителя в София, на която присъстваха медии и представители на моторния спорт у нас.

Пилот на автомобила е Мирослав Ангелов, а Недялко Сивов е негов навигатор. Дуетът вече направи дебют в рали спорт „Дряново“ и спечели победа след сериозна битка с Йордан Атанасов и Янаки Янакиев.  Това е първата победа на Мирослав Ангелов в генерално класиране на рали. Състезанието бе като бойно кръщение и тренировка преди началото на националния рали шампионат, който стартира с рали „Твърдица“ на 7 и 8 юли.

Škoda Fabia R5 е един от най-успешните състезателни автомобили от класа, който е най-професионалният в спорта след WRC. От 2015 до 2017 г. моделът има 24 победи в категорията WRC2, две пилотски световни титли и три конструкторски. Автомобилът тежи 1230 кг и се задвижва от 1,6-литров двигател с 279 к.с. и 420 Нм.

Задвижването е на четирите колела с механичен диференциал отпред и отзад, предавателната кутия 5-степенна секвенционална. От появата на колата рка в световния шампионат, Fabia R5 има 30 победи и 3 световни титли в WRC2 – за 2015, 2016 и 2017 г.   

„Много съм доволен, че успяхме да се сдобием с толкова успешен рали автомобил като Škoda Fabia R5. Списъкът с чакащи за Fabia R5 е много дълъг и за нас е чест да можем да се състезаваме с него в този сезон на родния рали шампионат. Благодаря на „Еуратек“ за подкрепата на отбора ни. Целта ни не е само да се борим за титлата в шампионата, а с участието на подобен актуален за световния шампионат автомобил да вдигнем нивото на спорта. Надявам се и други екипи да последват примера ни и да има повече автомобили от клас R5“, коментира пилотът Мирослав Ангелов. 

„През годините, Еуратек ООД, традиционно е подкрепял българския автомобилен спорт у нас, и е организатор на първите едномаркови шампионати, дали старт на звезданта кариера на едни от най-известните родни пилоти като Крум Дончев, Вилхелм Кънчев и Дилян Попов. Еуратек бе и спонсор  на най-успешния български рали състезател – Димитър Илиев, който в последните 4 години от своята състезателна кариера избра да се състезава с Škoda Fabia S 2000 и стана 3 пъти  рали шампион на България.

Днес сме щастливи да продължим тези традиции, подкрепяйки отбора на Мегапорт рейсинг, избрал да се състезава е Българския рали шампионат, с доказано най-бързия автомобил на чешкия производител – Škoda Fabia R5!”,коментира  Иван Тодоров, управител на „Еуратек“ООД.

Еуратек ООД е единствения официален вносител на автомобилния производител ŠKODA AUTO за България от 1992 г. насам.  Компанията оперира в сферата на вноса, продажбата и след продажбеното обслужване на автомобилите от тази марка. Продажбено-сервизната и мрежа се състои от 14 обекта в цялата страна. По пазарен дял марката традиционно се нарежда в първата тройка на най-продаваните автомобили в България.

Еуратек ООД е инициатор и сред от основателите на първите едномаркови шампионати у нас. Първият беше „Купа Škoda Octavia” стартира през 1999 г. с 18 автомобила. Вторият едномарков шампионат „Купа Škoda Fabia” стартира през 2006 г. с 12 автомобила и се проведе в 2 поредни години.  Състезателните автомобили, са хомологирани по изискванията на FIA за група „N,  оборудвани с предпазни ролбари, четириточкови състезателни колани, спортен волан и седалка, регулируеми по височина и твърдост спортно окачване и модифицирана предавателна кутия.  

 

Стартовете на Мегапорт Рейсинг в националния рали шампионат 2018 г.

Рали „Твърдица“ – 7-8 юли

Рали „Сливен“ – 27-29 юли

Рали „Стари столици“ – 7-9 септември

Рали „Сърбия“ – 22-23 септември

Рали „България“ – 12-14 октомври