Начало Избрани Мъгла обърна битката за победата в Чили, Рованпера води с над 15...

Мъгла обърна битката за победата в Чили, Рованпера води с над 15 сек

135
0
Кале Рованпера, рали Чили
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера отмъкна лидерството в рали Чили в мъглата, в която се състезаваха екипажите през втория ден от надпреварата, 11-ти кръг от световния шампионат за 2024 г. 23-годишният финландец е с аванс от 15,1 сек преди последния етап от надпреварата. Той се възползва максимално от тежките метеорологични условия, които обърнаха битката за победата.

Елфин Еванс поведе уверено през втория ден на рали Чили, спечелвайки три от първите четири отсечки. Така натрупа преднина от 13,6 сек. Целият му аванс обаче се изпари в предпоследната отсечка в събота, когато гъста мъгла направи видимостта почти нулева. Еванс бе последен от топ екипажите в дистанцията и попадна във възможно най-ужасните условия. Рованпера за сметка на това премина с повече от 20 секунди по-бързо и след това увеличи преднината си в подобни условия в последната отсечка.

От Танак задържа третото място, но Себастиен Ожие отпадна от битката, след като удари камък в осмата отсечка на ралито.

„Условията бяха наистина трудни. Мъглата бе страшно гъста, а отсечките са едни от най-сложните през цялата година. Никога не съм карал нещо такова, лудост е“, коментира Рованпера

„Караш и единственото, което правиш, е да се опитваш да останеш на пътя“, допълни финландецът.

Еванс потвърди, че условията са били невероятно тежки. Уелският пилот на Тойота и съотборник на Рованпера каза, че не е виждал капака на колата си.

„В началото на деня се завъртях – изтървах задната част на колата заради ниското сцепление. За късмет всичко бе наред, нямаше повреди. Времената ни не бяха близки до тези на Тойоти-те. В петък това не личеше особено, защото беше хаос по отсечките, но в събота се видя, че скоростта ни не е каквато трябва да бъде“, каза от своя страна Танак.

Естонецът добави, че макар да не може да се бори за титлата при екипажите, ще се постарае да вземе максимум точки днес, защото Хюндай все още е в битката при конструкторите.

Тиери Нювил се справи повече от добре в сложната обстановка. От шести в петък той успя да се качи до четвъртото място. Добър прогрес записа и Адриен Фурмо, който от осми отиде пети.