Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Магнусен напуска Хаас в края на сезона

Магнусен напуска Хаас в края на сезона

1606
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен напуска Хаас в края на сезона. Това стана ясно днес след съобщение на отбора. По този начин датчанина приключва втория си престой в Хаас, започнал през 2022 г. Очаква се негов заместник да бъде Естебан Окон.

Магнусен ще напусне Хаас в края на сезон 2024. Датчанинът държи рекорда за най-много стартове с американския отбор- 135. Останалите му участия в F1 са с екипите на Макларън и Рено

В момента Магнусен се намира в в седмия си сезон като пилот на Хаас. Първоначално той караше за екипа в периода 2017-2020-та, след което беше освободен. В началото на 2022 г. опитният датчанин изненадващо се завърна в Хаас на мястото на Никита Мазепин. Руснакът беше уволнен след старта на инвазията на Русия в Украйна. Заедно с Мазепин си тръгна и тогавашния титулярен спонсор на отбора Уралкали.

Магнусен направи страхотно впечатление, след като финишира пети в Гран при на Бахрейн 2022. До края на тогавашната кампания той записа още няколко силни класирания. В крайна смета датчанинът спечели актив от 25 точки и изпревари Мик Шумахер.

Миналата кампания беше изключително трудна за Магнусен. 31-годишният състезател спечели два 3 точки и остана едва 19-ти в крайното класиране. Магнусен също така беше победен от Нико Хюлкенберг.

От началото на годината Магнусен има две класирания в топ 10, записани в Австралия и Австрия. Понастоящем той има актив от 5 точки и заема 16-то място във временното класиране. Същевременно Хюлкенберг е 11-ти с актив от 22 точки. Германецът финишира шести в последните два старта от кампанията.

Бъдещето на Магнусен беше под въпрос още след Гран при на Монако. Тогава той предизвика верижна катастрофа, в която участваха още Хюлкенберг и Серхио Перес. Датчанинът също така се забърка и в няколко други инцидента, които му костваха ценни точки.

Днес стана ясно, че Магнусен няма да кара за Хаас догодина. Датчанинът ще приключи втория си престой в американския отбор след старта в Абу Даби

„Бих искал да благодаря на Кевин за всичко, което ни даде като екип както на пистата, така и извън нея“, каза Аяо Комацу. „През годините той наистина беше в основата на нашия пилотски състав. Никой не е карал повече състезания за нас. Заедно сме имали няколко запомнящи се моменти – не на последно място забележителното пето място в Гран при на Бахрейн през 2022 г., когато Кевин се завърна, за да започне втория си престой в отбора.“

„Той не очакваше да кара автомобил от F1 този уикенд, но се представи забележително. Това беше огромен стимул за цялата организация и още веднъж показа собствените си таланти зад волана“, добави шефът на Хаас и призна, че се надява да продължи да работи с датчанина и в бъдеще, макар в различна роля.

„Предстоят ни още много състезания тази година. Затова очаквам с нетърпение да видя какво още можем да постигнем с Кевин, докато се борим заедно в шампионата.“

„Предвид специалните отношения на Кевин с отбора се надявам да намерим начин да продължим да работим заедно в някаква степен. Надявам се, че ще можем да определим това в близко бъдеще. Неговият богат опит в F1 и познаването на нашите работни операции несъмнено са ценни за продължаващия ни растеж и развитие“, заключи Аяо Комацу.

Раздялата с Хаас на практика означава, че Магнусен отново си тръгва от F1. Очакванията са той да продължи кариерата си в други шампионати. През 2021 г. датчанинът караше в IMSA и Индикар

„Бих искал да изкажа благодарности на всички в Хаас. Гордея се, че през последните няколко години се състезавах за такъв страхотен екип от хора“, каза Магнусен.

„По-специално искам да благодаря на Джийн Хаас за ангажимента му към мен и особено за това, че ме върна отново през 2022 г. Преди това си мислех, че времето ми във Формула 1 е приключило. Насладих се на някои страхотни моменти с този отбор – спомени, които никога няма да забравя.“

„Макар да очаквам с нетърпение следващата глава от състезателната си кариера, оставам напълно фокусиран върху това да дам всичко от себе си до края на 2024 г. с тима на Хаас“, добави датчанинът.

Новината за напускането на Магнусен отваря широко вратата за Естебан Окон. Французинът си тръгва от Алпин в края на годината. Очаква се той да бъде обявен за съотборник на Оливър Беърман съвсем скоро. По този начин Хаас ще разполага с обновен пилотки състав за следващия сезон.