Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън: Дори да преминеш през Q1 вече е трудно. Ние имаме потенциал...

Макларън: Дори да преминеш през Q1 вече е трудно. Ние имаме потенциал за добро състезание

1879
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис; снимка: Пирели

Иван Тенчев, Монреал. Шефът на Макларън Андреа Стела заяви, че оценява представянето на тима си в квалификацията за Гран при на Канада като положително, макар че в предишни състезателни уикенди стартовите позиции са били и по-добри. Ландо Норис и Оскар Пиастри се класираха трети и четвърти на грида на пистата „Жил Вилньов“.

„По отношение на това дали съм доволен от квалификацията, бих казал, че да. Това беше положителна сесия за нас. Със сигурност виждаме, че полето става все по-тясно и по-тясно. Дори да преминеш през Q1 вече е трудно. Трябва да използваш два комплекта, за да вървиш напред и да събереш добри обиколки. Това изисква силна подготовка, като още в Q1 трябва да се справиш на 100%“, заяви шефът на Макларън в F1

Стела подчерта още, че не е изненада от силното представяне на Мерцедес.

„Ако погледнем най-бързите обиколки, ще видим, че в момента има няколко отбора, които са в много, много близо. Резултатите са функция на пистата, на асфалта. Да, асфалтът тук изглежда се държи по малко странен начин и се оказва, че един отбор е по-добър от другите. В интерес на истината още в четвъртък казах на някои от вашите колеги, че според мен Мерцедес-ите тук ще са сред най-бързите, защото някои от времената за обиколка както в Монако, така и в предишни стартове бяха добри точно в секции, каквито има тук. В петък дори не можехме да сме близо до техните резултати на отделни места, дори и с малко по-високи режими на двигателя. За мен тяхното представяне не е изненада“, обясни ръководителят на Макларън.

Що се отнася до шансовете на тима от Уокинг в състезанието, италианецът отбеляза, че Макларън има потенциал. Това, което е нужно да направи в следващите стартове, е по-бързо да реагира и настройва колата си в хода на уикенда, поне по-бързо от някой като Джордж Ръсел – без да има нищо против него самия.

В квалификацията в Монреал Норис остана на 0,021 сек от полпозишъна. Пиастри бе на малко над една десета от секундата. На този фон Стела сподели задоволството си от развитието на колата.

След промените в Маями болидът MCL38 е станал по-силен в невралгични за предишния модел зони като завоите с най-ниска скорост

„На тази писта няма високоскоростни завои. Може да съсредоточите настройките на автомобила върху нискоскоростните криви. Не бихте искали или не можете да използвате настройките си за бързи криви, в които ние имаме скорост. Когато казвам, че съм доволен, това е именно поради липсата на бързи завои, където сме силни. Тук има бавни“, посочи Стела, имайки предвид, че това означава положително развитие поведението на MCL38 в нискоскоростните криви.

„Трябва да се използват бордюрите. Това изисква мека настройка на окачването. Но ако работите с твърде меки реглажи, то трябва подът да е високо. Това не е желано с последното поколение автомобили и не е лесно да се намери правилната позиция. Този уикенд ние научихме малко повече за развитието на колата си“, каза още шефът на Макларън.

Стела говори доста и за новитге правила за 2026 г. Опасенията, че след като сега силите се поизравняват, то през 2026 г. някой ще отиде далеч пред другите не са без основания.

Ландо Норис сподели след квалификацията, че се вълнува какво ще постигне в състезанието

„Колата ни върви страхотно през последните три-четири надпревари. Имаме прекрасна инерция. Пред нас има бързи болиди, доста са и зад нас, така че надпреварата вероятно ще е вълнуваща“, каза английският пилот на Макларън.

Пиастри каза, че битката е била много близка, но той се е забавлявал.

„Според мен доста хора смятаха, че могат да са на полпозишън – аз съм един от тях. Това е положително от гледна точка възприятието на скоростта. Представянето ни е достатъчно постоянно. Освен това двете ни коли да стартират от близки позиции, което винаги е предимство по отношение на стратегията“, добави Пиастри.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)