Начало Избрани Макларън поиска преразглеждане наказанието на Норис от Остин

Макларън поиска преразглеждане наказанието на Норис от Остин

38
0
Ландо Норис, Макс Верстапен, Макларън F1, Ред Бул F1
Ландо Норис и Макс Верстапен; снимка: Макларън

Макларън поиска преразглеждане наказанието на Ландо Норис от Гран при на САЩ. Английският пилот получи 5 секунди санкция за напускане на пистата и придобиване на предимство. Това се случи при маневра срещу Макс Верстапен (Ред Бул), докато двамата се бореха за третото място в състезанието. Непосредствено след финала Норис каза, че и съперникът му излезе от трасето, придобивайки по този начин предимство в битката. Шефът на отбора му Андреа Стела обаче заяви тогава, че в Макларън смятат случая за приключен. Затова откриването на процедурата е изненадващо.

„Макларън потвърждава искането на преразглеждане във връзка с решението за наказание на Ландо с 5 секунди по време на Гран при на САЩ, което вярваме, че е нечестно“, съобщиха от екипа

„Вярваме, че има значим и важен елемент, който не бе наличен в момента, когато това решение бе взето. Предали сме необходимите документи на ФИА и няма да правим допълнителен коментар, докато процесът върви. Уважаваме ФИА и стюардите за трудната работа, която вършат и оценяваме отворената връзка на сътрудничество, която имаме с тях“, се допълва в изявлението.

Процесът на преразглеждане – т.нар. right of review – започва с официална молба и предоставяне на информацията, която отборът смята за нови доказателства по оспорвания случай. След това стюардите трябва да решат дали данните представляват нова и съществена информация. Ако решат, че е така, следва същинското преразглеждане. В противен случай молбата се отхвърля. Дори и стюардите да приемат информацията за нова и съществена обаче, няма гаранция, че ще променят решението си.

Първата част от процеса – преценката дали предоставената от Макларън информация е нова и съществена – ще се състои още днес.

При съобщението за разследване в края на Гран при на САЩ в Макларън помислил, че рейс контролът всъщност проверява Верстапен

„Когато видях, че има разследване, бях доста убеден, че е заради това, че Макс избута Ландо извън трасето. Всъщност веднага казахме на Оскар [Пиастри] да е на до пет секунди разлика от Макс, защото смятахме, че може би е заложена позиция. Тоест нашата интерпретация на ситуацията като Макларън е коренно противоположна на тази на стюардите“, посочи шефът на екипа Стела в Остин.

След това ръководителят на Макларън в F1 заяви, че „въпросът е приключен, защото този тип решения не могат да се обжалват“.

Не мисля, че съществуват някакви нови доказателства, които да се отнасят до случая. Тоест не смятам, че ще имаме успех ако поискаме официално преразглеждане“, добави Стела.

Именно поради тази гледна точка отпреди броени дни е интересно каква информация са предоставили от Макларън на стюардите.