Начало MotoGP News Маркес посвети победата в Арагон на хората, които са помогнали в най-трудните...

Маркес посвети победата в Арагон на хората, които са помогнали в най-трудните моменти в кариерата му

97
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес спечели Гран при на Арагон. Пилотът на Грезини прекъсна сушата, продължила повече от 1000 дни и отново се възкачи на най-високото стъпало на подиума. Маркес реши да посвети този успех на хората, които му помогнаха в най-трудните моменти от неговата кариера.

Маркес се намираше в собствена лига по време на рейс уикенд на пистата Моторланд Арагон. 31-годишният състезател беше най-бърз във всички тренировки, както и в квалификацията. В събота той записа първия си спринтов успех след въвеждането на формата през 2023 г.

Вчера Маркес наложи доминацията си по време на самата Гран при на Арагон. Състезателят на Грезини Дукати записа първа победа от 2021 г. Това беше и първи успех за испанеца с машина на Дукати.

Успехът на Маркес беше едно от най-великите завръщания в света на моторните спортове. Испанецът успя да се върне на върха, след като имаше огромни здравословни проблеми през последните години.

Маркес претърпя четири операции на дясната си ръка от 2020 г. насам. Заради това той трябваше да пропусне остатъка от сезон 2020, както и част от сезон 2022. Оттогава той претърпя няколко тежки падания, зрелищния хайсайд в Индонезия през 2022 г.

Освен катастрофите, Маркес имаше проблеми и със зрението. Испанецът се бореше с диплопия, появила се след инцидент в клас Moto2 преди повече от десетилетие. Това беше причината той да пропусне няколко старта през 2022 г.

Маркес изпитваше огромна болка, но не се отказа и продължи се състезава. До последно той вярваше, че може отново да бъде на върха с Хонда. Но за негово съжаление, японският производител претърпя огромен крах през последните години. Това го накара да прекрати договора си предсрочно и да се присъедини към скромния отбор на Грезини.

Маркес се адаптира доста бързо към мотора на Дукати. Шесткратният световен шампион водеше битка за победата в Остин, преди да изпусне преднината на своя мотор и да отпадне. После той остана втори в Херес и Льо Ман. Това накара мнозина да смятат, че първият му успех с Дукати ще дойде съвсем скоро.

Маркес не спечели на Заксенринг, която е една от любимите му писти. Затова се предполагаше, че първата му победа с Грезини ще дойде на Арагон. В крайна сметка така и стана. Испанецът записа още един успех на любимата си испанска писта и прекъсна сушата, продължила близо три години

Победата на Маркес дойде пред очите на неговите родители и приятелка. Именно на тях той посвети този толкова емоционален и важен успех в неговата кариера.

„Първата ми мисъл беше за всички хора, които ми помогнаха в тези много трудни моменти. Аз съм сам на пистата, но зад мен е един много добър екип“, сподели Маркес. „Няколко много хубави хора са мен- моето много хубаво семейство, приятелката и брат ми, както и всички тези хора, които ми помагат ден след ден.“

Испанецът призна, че преди година е обмислял дали да не се оттегли след края на сезон 2023. В крайна сметка той е избрал да се раздели с Хонда и да отиде в Грезини при своя по-малък брат Алекс.

„Преди година тъкмо си мислех дали да прекратя кариерата си, или да продължа. Някой ден все пак ще се пенсионирам. Но когато го сторя, няма да имам никаква въпросителна относно възможностите си“, каза Маркес.

„Ще се опитам да направя всичко възможно, за да имам възможно по-дълга кариера и да бъда конкурентноспособен. Отборът на Грезини ми даде тази възможност и аз се опитах да й се насладя. Опитах се да използвам тази възможност като състезател новак, като се опитах да работя повече от всякога. Затова съм супер щастлив след тези дълги години да се върна на върха на подиума“, добави пилотът на Грезини Дукати.

Маркес е чувствал, че вчерашното състезание е било едно от най-дългите в кариерата му.

„Беше много дълго. Първият път, когато проверих беше между обиколка 14 и 12. Все още ми оставаше голяма част от състезанието. Беше супер, супер трудно да запазя концентрацията си. Това беше най-трудната част, защото карах супер добре.“

„В средата на състезанието дори главата ми започна да [мисли] за това, че съм около подиума. Просто се опитах да натисна там, за да запазя отново концентрацията си. Да, чувството беше невероятно, когато пръв пресякох старт-финалната линия“, завърши Марк Маркес.