Начало MotoGP News Маркес разкри причината за лошия старт в Австралия

Маркес разкри причината за лошия старт в Австралия

43
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес разкри причината за лошия старт в Австралия. Според пилота на Грезини Дукати, върху визьора на неговата каска е попаднало голямо насекомо, което го е принудило да хвърли парче слюда и да потегли доста бавно.

Маркес обясни, че появата на голямо насекомо върху визьора на неговата каска е причината за бавното му потегляне в началото на състезанието на Филип Айлънд. Състезателят на Грезини Дукати потегли от първа редица, но загуби много позиции след изгасването на червените светофари. Така той се смъкна до 13-то място и трябваше да си пробива път напред

31-годишния пилот успя бързо да навакса голяма част от загубените позиции. След това той се справи с Франческо Баная и започна да преследва Хорхе Мартин. В последните турове Маркес се справи със своя сънародник и грабна победата. Така той записа трети успех от началото на сезона и четвърти в Австралия.

Маркес обясни какво се е объркало на старта на надпреварата.

„Когато настройвах стартовото устройство, имах голямо насекомо тук [в средата на визьора] и нямах ясна видимост“, сподели Маркес.

„Реших да го махна, тъй като си мислех, че вятъра ще го отнесе към бокса. Но парчето отиде в задната ми гума. Помислих си „това е супер нещастен случай, не може да стане е така“. Но беше така.“

„[Разбирането сред] пилотите е, че е по-добре да не се премахват слюди, особено когато сме на стартовата решетка. Това важи както за [собствената безопасност], така и за тази на другите. Но  както знаем, в Австралия има супер големи насекоми! Нямах избор“, добави пилотът на Грезини Дукати.

Междувременно Баная разкри какво точно се случи на старта на надпреварата в Австралия

„Видях, че той сваля скъсаната слюда. Но я хвърли на грешната страна, защото вятърът духаше така. Затова парчето отиде под мотора му“, каза Баная.

„Той се опита да я махне, но тя беше под мотора му, а ние бяхме много близо до старта. Това не беше идеално. Видях го и си помислих за подобен случай. Говорихме за това, че не трябва да изхвърляме парчета слюда на стартовата решетка, особено заради проблема, който Милър имаше през 2020 г. в Мизано.“

Припомняме, че в мотора на австралиеца попадна парче слюда от каската на Фабио Куартараро. Това принуди тогавашния пилот на Прамак Дукати да отпадне от надпреварата.

Същевременно Маркес добави, че ситуацията на старта е била опасна заради пушека, който се вдигна от задната му гума.

„Ситуацията беше опасна, имаше много дим. След старта се опитах да не се движа много, защото знаех, че пилоти идват [от двете страни]. Опитах се да избегна всякакъв контакт“, обясни Маркес.

„Когато стигнах до първия завой, видях Марини, няколко машини на Ямаха и много пилоти отпред… Казах си: „Не знам къде съм, но съм [много надолу]!“. Но след втория завой отново бях на шеста позиция. Не знам какво съм направил. Трябва да погледна отново“, заключи Марк Маркес.

Благодарение на вчерашния успех Маркес се затвърди на третото място във временното класиране. Испанецът обаче няма големи шансове да се пребори с Баная и Мартин и да спечели нова световна титла.