Начало MotoGP News Маркес спечели състезанието в Мизано, Баная втори

Маркес спечели състезанието в Мизано, Баная втори

538
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес спечели състезанието в Мизано. Пилотът на Грезини Дукати се справи най-добре в надпреварата на италианското трасе, провела си при променливи условия. Това беше втори успех за Маркес от началото на сезона. Втори и трети финишираха заводските състезатели на Дукати Франческо Баная и Енеа Бастианини. Същевременно лидерът в шампионата Хорхе Мартин остана едва 15-ти заради спиране в бокса.

Мизано бе домакин на 13-ти кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се проведе на едноименната писта с дължина 4.226 км и разположена близо до Римини

Вчера беше ред на спринтовата надпревара. Победител в нея стана Мартин. До него на подиума се качиха Баная и Морбидели, докато Маркес остана пети. Испанецът потегли девети, след като катастрофира в Q2.

Малко преди началото на състезанието стана ясно, че Лука Марини няма да вземе участие. Пилотът на Хонда не се чувства добре и реши да се откаже. По този начин японският производител няма да разполага с двата си заводски мотора в днешната Гран при на Сан Марино.

Времето преди началото на състезанието в Мизано беше топло и облачно. Имаше вероятност за валежи в следващите обиколки. Отборите бяха готови с резервните мотори с настройки за дъжд, които можеше да се използват при необходимост.

Баная имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите няколко завоя в Мизано. Зад него се движеха Мартин, Морбидели, Марк Маркес, Байндър, Акоста, Алекс Маркес и др. Стартът мина чисто и без инциденти.

Баная водеше колоната след първите няколко тура от основното състезание в Мизано. Втори беше Мартин. Зад него Морбидели се бореше с Акоста и дори имаше лек контакт с испанеца. Маркес се движеше пети и се доближаваше до водещата група. Акоста падна на четвърти завой, но се върна на своя мотор и продължи напред.

Дъждът над Мизано започна да става все по-силен. Доказателство за това беше падането на Франко Морбидели на първи завой. Пилотът на Прамак Дукати се движеше трети и отстъпи мястото си на Маркес.

Дъждът над пистата накара някои пилоти да влязат в бокса за смяна на мотори. Това бяха Мартин, Винялес, Акоста, Раул Фернандес и Ринс. В същото време Баная, Маркес, Бастианини и останалите поеха риск и продължиха да карат на хлъзгавия асфалт.

20 тура преди края Маркес изпревари Баная и поведе. Испанецът се чувстваше много добре на хлъзгавото трасе в Мизано. Междувременно Мартин се движеше с много ниско темпо, тъй като беше с настройки за дъжд и мокри гуми на Мишлен. В крайна сметка той се върна в бокса и отново се качи на първия си мотор

Маркес остана начело 8 тура преди края на Гран при на Сан Марино. Пилотът на Грезини Дукати се движеше на около 6-7 десети спрямо Баная. Зад действащият световен шампион бяха Бастианини, Алекс Маркес, Милър и Байндър. Акоста и Мартин се намираха в дъното на колоната, след като стратегията им не проработи.

Маркес контролираше събитията до края на основния старт в Мизано. Испанецът записа втори успех от началото на сезона. Това беше и втора поредна победа за него след тази в Арагон с мотора Дукати Десмоседичи GP23. До него на подиума се качиха Баная и Бастианини.

Следващите три места бяха заети от Брад Байндър (КТМ), Марко Безеки (VR46 Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Седми остана Фабио Куартараро (Ямаха), следван от Джак Милър с КТМ, Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Пол Еспаргаро с КТМ. Топ 15 допълниха Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия), Йохан Зарко и Такааки Накагами от тима на LCR Хонда, Щефан Брадл (Хонда) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).

Мартин запазва водачеството във временното класиране след днешния старт в Мизано. Испанецът вече има само 7 точки преднина спрямо Баная. В топ 5 влизат още Марк Маркес, Бастианини и Байндър. При производителите Дукати води пред КТМ, Априлия, Ямаха и Хонда.