Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Макс не е свикнал, ние също не сме достатъчно свикнали с...

Марко: Макс не е свикнал, ние също не сме достатъчно свикнали с факта, че трябва да се борим здраво със съперниците

11551
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

Хелмут Марко заяви, че вината за цялата ситуация с Макс Верстапен по време на Гран при на Унгария е на отбора на Ред Бул. Той каза също така, че пилотът и екипът не били достатъчно свикнали с факта, че трябва да се борят здраво със съперниците след две години доминация.

„Ясно е, че вината е изцяло на отбора. Резултатите от всички симулации бяха за различна делта за изпреварвания. Ние тотално ги объркахме и от Мерцедес се възползваха от това“, коментира Марко след финала на пистата Хунгароринг.

„Ще се видя скоро с Макс. Съзнателно приехме поведението му (репликите по радиото – б.р.), защото мислехме, че по-късно ще е по-бърз с по-нови гуми. Знаете, че е възможно ако познавате Верстапен. Не стана така и не можахме да изпреварим [Люис] Хамилтън. Това е наша грешка, както и позицията, на която излезе Макс след първия си питстоп – и за това вината е на отбора. Признаваме, че сбъркахме. Беше огромен пропуск в преценката по отношение на изпреварванията.“

„Лятната пауза ни е нужна спешно. В първите три надпревари мислехме, че ще имаме подобен на миналогодишния си сезон, но след това нещата внезапно се обърнаха. Макс не е свикнал с това, ние също не сме достатъчно свикнали с факта, че трябва да се борим здраво със съперниците. Ситуацията е чудесна за феновете и журналистите, разбира се, но ние трябва да понесем трудностите и да се справим с тях“, заяви Марко

„Все още водим в двата шампионата. Има още много състезания, така че да не си мислим, че всичко е загубено. Но абсолютно не можем да си позволим малки и лесни грешки“, заключи 81-годишният съветник на Ред Бул в F1.

Кристиан Хорнер каза, че ще обсъди с Верстапен критиките му към тима на Ред Бул, но зад закрити врати.

„Макс беше разстроен и това е разбираемо. Той общува наистина прямо с инженера си, така че двамата ще дискутират нещата. Всички виждам, че ни трябва повече скорост и в тима се трудят упорито за това. Ще обсъдим нещата с Макс при закрити врати“, заяви Хорнер.

Според ръководителя на Ред Бул в Гран при освен това репликите на Джанпиеро Ламбиазе за детинско поведение по радиото не се отнасяли за Верстапен. Първо Макс попита дали не трябва да се оставя една ширина при опита си да изпревари Люис Хамилтън от външната страна на втори завой.

„Ние мислим, че ти беше зад връхната точка на кривата, Макс“, заяви Ламбиазе.

„Както и да е“, бе отговорът на пилота.

След това се случи ударът с Хамилтън.

„Той мръдна при спирането“, каза Верстапен по радиото.

„Дори няма да влизам в радио битка с другите отбори, Макс. Да оставим стюардите да си свършат работата. Детинско е по радиото. Детинско“, бяха репликите на Ламбиазе.

Според Хорнер тези думи не се отнасяха до Верстапен.

„В този епизод Джанпиеро нямаше предвид Макс. Думите му се отнасяха за други, които се оплакваха по радиото и искаха наказание. Не мисля, че Джанпиеро имаше предвид Макс. Стюардите също слушат радиото и затова е напълно логично други да се опитват да изкарат на някого санкция. Вижте, Макс и Джанпиеро работят заедно от осем години. Да, някои неща по време на състезанието можехме да свършим по-добре, но това ще го обсъдим в отбора“, каза още Хорнер.