Начало Избрани Марко: Макс събира всяка точка за шампионата като катерица ядки

Марко: Макс събира всяка точка за шампионата като катерица ядки

337
0
Хелмут Марко, Макс Верстапен
Хелмут Марко и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Подходът на Макс Верстапен към битката за световната титла в края на сезон 2024 във Формула 1 е като на катерица – събира всяка точка така, както животното трупа ядки, заяви Хелмут Марко. Нидерландецът успя да увеличи преднината си в генералното класиране при пилотите на 57 точки след уикенда за Гран при на САЩ. До края на първенството остават пет кръга, от които в още два има спринтове – в Бразилия и Катар.

„Макс е малко като… Как се наричаше животинчето, което се катери по дърветата и събира лешници? Катерица! Макс прилича малко на катерица. Те събират всяка ядка, която видят – това е и подходът на Макс по отношение на точките за световния шампионат“, коментира Марко след състезанието на Circuit of the Americas

„Той вече има опит, както и отборът ни. През 2009 г. например имахме най-бързата кола и най-бързия пилот, но не спечелихме титлите, защото допуснахме много грешки. Сега е очевидно, че Макс е все така добър. Повече няма да го сравнявам с други пилоти. В Остин той кара като шампион. Не допусна нито една грешка в условия на огромно напрежение, а гумите му едва го държаха. Колата освен това нямаше достатъчно скорост за разлика от спринта, но ние мислим само за една цел: титлата“, продължи 81-годишният австрийски съветник на Ред Бул в F1.

„Трябва да разберем причината за загубата на темпо в неделя. Макс имаше проблеми с управлението. Разликите са толкова малки, че ние имаме равен шанс с Ферари, Мерцедес и Макларън. Всичко зависи от характеристиките на пистата и температурите. Всеки един от тези отбори може да спечели“, допълни Марко.

Марко рядко хвали други пилоти от екипите на Ред Бул, но след Гран при на САЩ заяви, че Лиам Лоусън е „пилот на бъдещето“

„Наистина страхотен дебют. Това се видя още в Q1, когато Лоусън записа трето време. През целия уикенд контролираше ситуацията, направи страхотни маневри за изпреварване. Определено е пилот на бъдещето“, отбеляза Марко.

Това изказване бе изтълкувано като предупреждение за бъдещето на Серхио Перес в Ред Бул. От Хонда искат тимът от Милтън Кийнс да даде шанс и на Юки Цунода, така че съдбата на втория кокпит в ръководения от Кристиан Хорнер отбор не е на 100% сигурна.